Häät ennen hautajaisia

Saako kuolemalle nauraa? Katso hauska ja koskettava Häät ennen hautajaisia ja päätä itse.

20.9.2022 12:02
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 23.09.2022

Kari Ketosen ohjaama ja Ketosen sekä Leo Viirretin käsikirjoittama Häät ennen hautajaisia on mukavalla tavalla erilainen romanttinen komedia. Elokuva rikkoo elämään ja kuolemaan liittyviä tabuja älykkäästi kuorruttaen tapahtumat mustuutta tihkuvalla huumorilla.

Hääsuunnittelija Joannalla (upeasti näyttelevä Iina Kuustonen) ei ole aikaa parisuhteille tai miehille noin muutenkaan. Hän on hautautunut korviaan myöten töihin. Joanna tekee yhteistyötä parhaan kaverinsa, catering-firman omistavan Ellin (Pihla Penttinen) kanssa.

Joannan isä, entinen palomies Pekka (Risto Tuorila) on katsonut kuolemanjälkeiseen tyhjyyteen jouduttuaan töissä onnettomuuteen. Hän on syvästi masentunut eikä tee muuta kuin suunnittelee omia hautajaisiaan. Joanna haluaisi auttaa isäänsä mutta ei oikein tiedä miten. Hätäpäissään tytär lupaa tuoda uuden poikaystävänsä näytille. Eihän mitään miestä ole olemassakaan, joten sellainen pitää löytää ja vähän äkkiä.

Joanna ja Elli järkkäävät häät, jossa on vieraana hautausurakoitsija Sakke (Antti Luusuaniemi). Sakke ottaa yllättävän rohkeasti kontaktia Joannaan, joten nainen suostuu deiteille. Treffit ovat Saken terapeutin idea, koska miehen sosiaaliset taidot ovat pakkasen puolella. Sakke on syvästi traumatisoitunut ja rikkinäinen. Joanna haluaa kuitenkin viedä Saken kotiin näytille, koska ei löydä ketään muutakaan. Kaikkien yllätykseksi totinen ja jäykkä Sakke sekä masentunut isä bondaavat mainiosti.

Sitten Joanna saa kuulla musertavan uutisen. Hänen pitää suunnitella omat häänsä mahdollisimman nopeasti. Elämä mullistuu ja varmoja muutoksia on tulossa.

Häät ennen hautajaisia on hauska ja koskettava tarina elämästä ja kuolemasta – ehkä hieman myös rakkaudesta. Ketonen ja Viirret ovat kirjoittaneet tummasävyisen ja synkähkön tarina, jossa on myös toivonkipinää ja valoa.

Elokuva ei myöskään poikkeuksellisesti kaadu kotimaisen huumorin perisyntiin, puskafarssiin. Hahmot ovat aidon oloisia, vaikkakin erikoisemmasta päästä. Dialogi on nokkelaa ja samastuttavaa. Pienimuotoinen draamakomedia on helposti yksi vuoden hauskimmista elokuvista. Kuoleminen ei ole koskaan ollut näin huvittavaa.

Niko Ikonen

Häät ennen hautajaisia -elokuvan traileri

Lisää luettavaa