Hanna

31.5.2011 10:20
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.06.2011

Joe Wrightin uusi ohjaustyö Hanna on suomalaisyleisön kannalta siinä mielessä erikoinen tapaus, että se on osittain kuvattu Suomessa. Eikä Suomen enää tarvitse esittää Neuvostoliittoa. Tarina alkaa Suomen Lapista, missä nimihenkilö, Saoirse Ronanin esittämä 16-vuotias tyttö, asustaa isänsä (Eric Bana) kanssa vaatimattomassa mökissä.

Hanna ei ole mikään tavallinen teinityttö vaan muistuttaa enemminkin ammattisotilasta. CIA-agenttina menneisyydessään toiminut isä on kasvattanut hänet tärkeää tarkoitusta varten. Hannasta on tuleva aikuisena tappokone ja salamurhaaja. Modernista yhteiskunnasta eristetty Hanna metsästää poroja jousipyssyllä ja harjoittelee kamppailulajeja. Koulusivistys on peräisin tietosanakirjoista.

Suomen pohjoiset maisemat ovat vain elokuvan alkujakson näyttämönä, sillä pian Hannan on lähdettävä sivistyksen pariin. Hanna matkustaa ympäri maailmaa James Bondin ja Jason Bournen tyyliin. Paikoin tulevat mieleen myös saksalaiselokuva Juokse, Lola, juokse tai vaikkapa Luc Bessonin ohjaustyöt Tyttö nimeltä Nikita ja Léon. Maisemat vaihtuvat Marokosta Espanjan kautta Saksaan. Hanna tapaa Jason Flemyngin ja Olivia Williamsin esittämän turistipariskunnan ja tutustuu heidän tyttäreensä. Hannan uudet ystävät auttavat häntä matkustamaan Berliiniin, minne on isän kanssa sovittu tapaaminen. Taustalla juonia punoo häikäilemätön tiedustelupalvelun päällikköl Marissa (Cate Blanchett), joka lähettää Hannan perään suivaantuneelta stailausohjelman juontajalta näyttävän pahiksen (Tom Hollander).

Wright (s. 1972) on arvostettu brittitekijä, joka tunnetaan lähinnä draaman ohjaajana. Hänen aiempia töitään ovat Jane Austen -filmatisointi Ylpeys ja ennakkoluulo (2005) ja Ian McEwanin palkitun romaanin tulkinta Sovitus (2007), joiden molempien pääosassa nähtiin Keira Knightley. Robert Downey Jr:n ja Jamie Foxxin tähdittämä muusikkodraama The Soloist (2009) jäi vähemmälle huomiolle.

Wrightin taustan tuntien kuulostaa siis hieman oudolta, että hänen uuden elokuvansa lajityyppi on sarjamurhaajatrilleri. Hanna ei kuitenkaan ole tavallinen trilleri. Se on kekseliäästi toteutettu seikkailu, jossa on jännityselokuvan lisäksi aineksia saduista ja vaikkapa Ihmemaa Ozista. Elokuva sisältää useita vetäviä kohtauksia kuten takaa-ajo konttisatamassa ja surrealistinen loppujakso berliiniläisessä huvipuistossa. Elektroduo The Chemical Brothersin sykkivä ja hypnoottinen musiikki sopii vauhtiin loistavasti.

Hannaa esittävä Saoirse Ronan teki muistettavan roolin Wrightin Sovituksessa ja sai siitä Oscar-ehdokkuuden. Sen jälkeen Ronan esitti pääosaa Peter Jacksonin elokuvassa Oma taivas (2009). Jacksonin romaanifilmatisointi ei ollut täysin onnistunut, mutta siinäkin Ronanin näyttelijätyö jäi vahvasti mieleen. Hannassa Ronan jatkaa vaikuttavia roolejaan.

Ronanin ohella Blanchett on loistava korruptoituneena CIA-agenttina. Blanchett vetää roolinsa hieman yli kuin Bond-elokuvien konnien esittäjät mutta säilyttää samalla kylmänviileän olemuksensa. Banan roolihahmo ei taas ole kovin mielenkiintoinen, mutta mies osaa esittää sekä uskottavaa toimintasankaria että karismaattista isähahmoa, jonka menneisyydessä on haavoja.

Seth Lochheadin ja David Farrin käsikirjoitus on kekseliäs. Jo vuosia ennen elokuvan tekoa se kiersi Hollywoodissa ja herätti huomiota. Käsikirjoitus oli pitkään Danny Boylen (Trainspotting, Slummien miljonääri) työlistalla ennen kuin Wright otti sen hoitoonsa.

Vaikka Hanna on parhaimmillaan kiehtova ja persoonallinen agenttitarina, sen palaset eivät täysin loksahda paikoilleen. Loistavista yksittäisistä kohtauksista ja tarinan kiehtovista aineksista huolimatta Wright ei ole saanut luotua Hannasta sellaista taianomaista kokonaisuutta, joka siitä olisi voinut syntyä. Tavanomaisiin toimintaseikkailuihin verrattuna se kuitenkin erottuu selvästi edukseen.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

Hanna – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa