Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D

7.2.2013 12:36
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 08.02.2013

Hannu ja Kerttu ovat Grimmin veljesten tunnetuksi tekemät satusisarukset, jotka eksyvät ihmissyöjänoidan piparkakkutalolle, mutta onnistuvat pakenemaan. Uudessa fantasiaelokuvassa tutkitaan, mitä heille tapahtui tuon traumatisoivan kokemuksen jälkeen. Pikkunäppärällä Dead Snow -natsikauhullaan pääsylipun Hollywoodiin lunastaneen norjalaisen Tommy Wirkolan toimintafantasiassa heistä on tullut noitia jahtaavia palkkiometsästäjiä.

Tapettuaan menestyksellisesti noitia kautta maan sisarukset päätyvät kylään, josta on kadonnut useita lapsia. Heidän tutkimuksensa johtavat lähestyvän noitasapatin ja sitä johtavan mahtipahiksen jäljille. Samalla alkaa paljastua uusia ulottuvuuksia Hannun ja Kertun lapsuudesta, jonka he jäljettömiin kadonneille vanhemmilleen katkerina ovat halunneet unohtaa.

On mainio oivallus kuvitella mitä tarujen hahmoille tapahtuu sen jälkeen, kun satu on päättynyt sanoihin ”ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun asti”. Hannun ja Kertun myöhemmän elämän tarina kuhisee mystiikkaa, noitia, peikkoja ja outoja aseita vaarallisia ihmishahmoja unohtamatta. Siksi onkin lähes anteeksiantamatonta, ettei elokuva onnistu lumoamaan katsojaa taikamaailmaansa.

Virhe numero yksi on sekoittaa satumaailmaan postmodernia toimintameininkiä. Konetuliaseet eivät luo tarantinomaista anakronismia, vaan kuvallisen ja käsitteellisen maailman välinen ristiriita on vain katsomiskokemuksesta hereille ravistavaa sekasotkua. Toinen moka on antaa kokemattoman ohjaajan projektiin kokeneita – mutta ilmeisesti akuutissa rahapulassa olevia – isoja nimiä.

Pahimmin lomailemassa vaikuttaa olevan asevoimaan uskovaa Hannua esittävä Jeremy Renner. Järkeilyynkin edes vähän panostavaa Kerttua näyttelevä Gemma Arterton sentään yrittää, mutta vaivaannuttavassa seksismissään ja monin paikoin pilkahtelevassa suoranaisessa naisvihassaan elokuva ei anna hänelle kovin paljon mahdollisuuksia itsenäisenä hahmona. Elokuva on juonen sijaan täynnä tappeluita, jotka pitkittyessään muuttuvat vaikeasti hahmotettaviksi, ja lopussa koko hoito hajoaa noitien tapaan tietokone-efekteiksi.

Tunkkaisen toiminnan parasta antia ovat supernoitaa esittävä Famke Janssen – vaikka sanookin suostuneensa projektiin vain asuntolainansa vuoksi – ja oma Pihla Viitalamme. Viitalan noidaksi syytetty nuori Mina onnistuu vieraasta kielestä johtuvista artikulaatio-ongelmista huolimatta nousemaan tarinan salaperäisimmäksi ja siten kiehtovimmaksi hahmoksi. Valitettavasti kyseessä ei ole pelkkä suomalaisuusnostatus vaan ikävä osoitus elokuvan yleisestä tasosta. Ei niin, etteikö Viitala tekisi erinomaista työtä Rennerin, Artertonin ja Janssenin jälkeen elokuvan tärkeimpänä hahmona.

Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa