Headhunters

29.9.2011 12:37
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30. syyskuuta

Kyllä täytyy sanoa, että Pohjoismaissa osataan tehdä erinomaisia dekkarifilmatisointeja. Ruotsista tulleet menestysfilmatisoinnit kuten Millenium-trilogia ja Rahalla saa olivat vasta esimakua. Nyt Norjasta saapuu Suomen valkokankaille Headhunters, joka on niitäkin selvästi tyylikkäämpi ja jännittävämpi.

Headhunters perustuu Jo Nesbøn dekkariin, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Kukkulan kuningas. Dekkaritarinaksi Headhunters on hieman epätavallinen, sillä poliisit jäävät siinä sivurooleihin. Nesbøn kirjoissakin on yleensä seikkaillut oslolainen poliisi Harry Helo. Headhuntersin keskushahmo sen sijaan on makeasta elämästä pitävä Roger Brown (Aksel Hennie), Norjan paras kykyjenetsijä. Roger on pienikokoinen (168 senttiä) ja poikamainen mutta työssään erittäin vakuuttava. Rogerin löytämät ihmiset on aina palkattu, sillä hän on työssään erehtymätön.

Rogerilla on modernisti sisustettu loistelias omakotitalo kalliilla paikalla sekä tyrmäävän kaunis vaimo Diana (Synnøve Macody Lund), joka toimii taidegalleristina. Gallerian toiminta on tappiollista, ja Rogerkin elää yli varojensa, joten rahaa on saatava jostain. Eräänlaisesta Napoleon-kompleksista kärsivä Roger haluaa tarjota rakastamalleen vaimolleen parhaan mahdollisen elintason ja on ratkaissut ongelman tekemällä rikollisia iltatöitä. Kykyjenetsijän työn ohella Roger on etevä taidevaras.

Elokuvan alussa Rogerin kertojaääni luettelee taidevarkauden säännöt, joista sääntö numero viisi on tärkein: ”Ennen pitkää varastat niin arvokkaan taideteoksen, että voit jäädä eläkkeelle –
tai sitten jäät kiinni”.

Siviilipuolelta ilmaantuu Rogerille hyvä tilaisuus korjata pankkitilinsä saldoa. Kun merkittävä GPS-yritys Pathfinder tarvitsee johtajan, on Brownin tehtävä etsiä työhön sopiva kandidaatti. Vaimonsa järjestämän näyttelyn avajaisissa hän kohtaa tanskalaisen Clas Greven (Nikolaj Coster-Waldau), joka osoittautuu mitä pätevimmäksi johtajaehdokkaaksi. Charmikas Greve flirttailee Rogerin vaimon kanssa avoimesti, mutta Roger ei anna sen häiritä. Greven kotona on nimittäin mittaamattoman arvokas Peter Paul Rubensin maalaus, jota Roger himoitsee.

Kaikki ei kuitenkaan mene aivan kuin Roger suunnittelee. Greve osoittautuu mieheksi, jolta ei arvotaulua varasteta noin vain. Elokuvan keskivaiheilla alkaakin hillitön kissa ja hiiri -leikki, Rogerin pakomatka Norjan metsissä. Ohjaaja Morten Tyldum kuljettaa elokuvaa suorastaan tarantinomaisella otteella. Koko ajan kovemmille kierroksille nousevan takaa-ajon aikana valkokankaalla nähdään paitsi vauhtia ja toimintaa myös litrakaupalla verta ja eritteitä. Katsojaa yököttää, naurattaa ja jännittää yhtä aikaa.

Tyldum on vielä melko tuntematon ohjaaja. Hän on muun muassa ohjannut yhden Varg Veum -elokuvan Kuolleet enkelit (2008) sekä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla esitetyn draamakomedian Buddy (2003). Tyldumista epäilemättä kuullaan vielä. Headhunters on Tyldumin varma pääsylippu Hollywoodiin, jos hän sinne mielii. Toinen käsikirjoittajista, Ulf Ryberg, on kokenut tekijä, joka on muun muassa sovittanut Millenium-filmatisointeja ja Wallanderia.

Rogeria esittävä Aksel Hennie on Norjassa iso tähti. Hän on elokuvan sielu. Roger on moraaliton ja pinnallinen pikku paskiainen, mutta samalla niin sympaattisen rakastettava hahmo, että katsoja jännittää hänen mukanaan ja toivoo hartaasti, että hän ei lopussa jäisi kiinni.

Jussi Huhtala

Headhunters – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa