Henkesi edestä

GENRE ENSI-ILTA 10.04.2015 TÄHDET

Petri Kotwican kiiteltyä debyyttiohjausta Koti-ikävä seurasi Musta jää, joka sai ylistystä kriitikoilta ja kilpaili Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjassa. Niitä yhdisti tummasävyinen estetiikka sekä salaisuuksien kautta ihmisen nurjaa puolta käsitellyt käsikirjoitus. Rat King sai ristiriitaisemman vastaanoton. Päähenkilön luisuminen hulluuteen ja identiteetin sekoittuminen toisen pelaajan kanssa peilasi kauhuvisioita paraikaa varttuvasta, virtuaalimaailmaan hukkuvasta sukupolvesta.

Siinä missä Rat King paikkaili ajatusaukkojaan vauhdikkaalla jännärikerronnalla, on Henkesi edestä jopa tylsällä tavalla paljas. Visuaalisesti se tavoittelee harrasta tunnelmaa. Osin pateettisena soivan musiikin, osin kerronnallisen tyhjäkäynnin vuoksi lopputulos on kuitenkin painokkaan sijaan tylsä ja eloton.

Elokuvan keskeiset teemat ovat kristillisiä: synti, hyvitys, suru ja anteeksianto. Se kertoo kahden pariskunnan toisiinsa risteävät tarinat. Viimeisillään raskaana oleva Kiia (Laura Birn) ja aviomies Lauri (Eero Aho) ajavat pimeää tietä kohti sairaalaa, kun jokin osuu heidän tielleen. Lauri syyttää törmäyksestä peuraa, ja pariskunta jatkaa matkaa. Sairaalassa Kiia tutustuu Hannaan (Mari Rantasila), jonka mies Risto (Teijo Eloranta) on jäänyt auton alle samoilla seuduilla. Palaset loksahtelevat hitaasti paikoilleen.

Asetelma on herkullinen ennen kaikkea siksi, että Lauri on työkseen pappi. Päätös toimia omien etujensa mukaisesti ja jättää Risto tienviereen virumaan sotii kaikkea sitä vastaan mitä Lauri virkansa puolesta edustaa. Draamakolmiossa kukin pitää vuorollaan salaisuuksia ja yrittää luovia rusentavasta tilanteesta hengissä eteenpäin.

Käsikirjoitus petaa tilanteen taiten, mutta hukkaa sitten osan puhdistaan. Se rakentaa mielenkiintoisen tilanteen ja korostaa sitä sitten puhki. Elokuvan viesti on, ettei hirveille asioille voi saada hyvitystä kuin oppimalla antamaan anteeksi. Ajatus toistuu tarinassa useasti, ja viimeinen twisti on vain idean tarpeeton toisinto. Hanna sovittaa ylleen oikeudenjakajan viittaa ja epäonnistuu – tietenkin. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.


Aiheeseen liittyvät elokuvat