Hotel Transylvania 3: Monsterit matkalla

GENRE , ENSI-ILTA 13.07.2018 TÄHDET

Nopeasti unohtuva koko perheen hirviökomedia keskittyy hyvään meininkiin.

Nuori vampyyri Mavis järjestää rasittuneelle isälleen lomaristeilyn. Tarkoituksena on viettää aikaa perheen ja kummajaisystävien kesken, mutta risteilyaluksen kapteeni onkin kuuluisaa van Helsingin hirviönmetsästäjäsukua.

Matkaseurue on värikäs. Mukana ovat edellisissä Hotel Transylvania -elokuvissa tutuksi tulleet Draculan kaverit muumiosta näkymättömään mieheen, ja uusiakin otuksia reissulla tavataan. Klassisista kauhuhamoista revitään huumoria asettamalla ne hassuihin tilanteisiin, kuten aurinkokannelle tai hirviötinderiä selaamaan.

Hotel Transylvania 3: Monsterit matkalla onkin ennen kaikkea komedia, ja tekijät ovat ymmärtäneet keskittyä siihen, vaikka elokuvassa on myös juonentapainen. Vitsimittari piippaa tasaiseen tahtiin, ja huulet voivat olla hauskojakin, ainakin jos sattuu pitämään elokuvasarjan tuotannossa häärineestä ja Draculalle äänensä antavasta Adam Sandlerista. Parasta antia on Gremlins-riiviöiden lentoyhtiön hoitama, sekopäis-dadaistinen kuljetus lähtösatamaan.

Elokuvalla on myös opetus: rakkaus ylittää kaikki mörkörajat. “Ihminen, hirviö, mitä väliä!”  huudahtaa kreivi Dracula, joka oppi asian jo ensimmäisessä Hotel Transylvaniassa, kun Mavis-tytär rakastui ihmispoikaan. Monsterit matkalla sivuaa höyhenenkeveästi erilaisuuden hyväksymisen lisäksi myös aikuisten lasten ja näiden vanhempien suhteita sekä suvun sanelemia odotuksia.

Hotel Transylvania 3 on säällistä perusviihdettä ja mukiinmenevää koko perheen kesähömppää Isac Elliotin esittämine musiikkinumeroineen. Elokuvassa on kuitenkin yksi erityispiirre, joka tekee siitä rasittavaa katsottavaa: ylinäytellympää animaatioelokuvaa tuskin löytyy. Ääninäyttelijöiltä vaaditaan toki eloisuutta (ellei kyseessä ole Wes Andersonin tarkoituksellisen hillitty nukkeanimaatio), mutta ongelma ei olekaan äänessä vaan piirroshahmojen alituisessa ilmehtimisessä, kiemurtelussa ja käsien vispaamisessa. Kenties sillä on yritetty tilkitä elokuvan tavattoman heikosti kirjoitettua – kankeaa, huonosti suuhun sopivaa ja tilanteita turhan päiten seisottavaa – dialogia.  

Elokuvan alkuperäisellä ääniraidalla kuullaan Sandlerin ja Selena Gomezin pääroolien lisäksi muun muassa Mel Brooksia vampyyriukkina ja Steve Buscemia ihmissusi-Waynena. Suomeksi puhutun version casting on mittava, sillä isossa hirviöporukassa puhuttavaa riittää, ja pieniin rooleihin on onnistuttu ujuttamaan Isac Elliotin lisäksi mm. Uniikki, Hanna Pakarinen ja Cristal Snow.


YouTube video