Hurjapäät renkailla

En väitä, että Suomen syntyvyys lähtisi kasvuun, jos lisääntymispotentiaaliset ihmiset jättäisivät Hurjapäät renkailla -leffan väliin, mutta ei se mahdotontakaan ole. (Ikäraja K-7)

12.4.2024 01:22

Hyvät elokuvat saavat ajattelemaan. Huonot saavat ajattelemaan asioita, joilla ei varsinaisesti ole tekemistä elokuvan kanssa.

Hurjapäät renkailla -tietokoneanimaatiota katsellessani mietin, voisiko kyseinen ”perhe-elokuva” olla täydellinen kiteytymä jälkikasvua edes harkitsevien ihmisten lastenhankintaan liittyvistä peloista. Onko kaikki jatkossa pelkkää kaaosta? Mahtuuko elämään kauniin ja älyllisen sijaan jatkossa vain karamelliväritettyä mekastusta?

Pohdin myös, mitä Yhdistyneet arabiemiraatit suunnittelee rahoittaessaan tällaisia animaatioelokuvia. Ymmärrän Arabian niemimaan valtioiden strategian isojen urheilutapahtumien ostamisessa alueelle hinnalla millä hyvänsä. Huippu-urheilijat sentään tuovat goodwilliä, koska osaavat hommansa. Isojen studioiden varjossa puurtavat animaatiotallit sen sijaan tinkivät kaikessa, mikä antaa Disneylle ja DreamWorksille sun muille mahdollisuuden sanoa öljyrahalle kiitos ei.

Tällaisia miettiessäni kankaalla pyörii hyvin geneerinen kaahaus, jossa sankari lyö pahiksen kanssa vetoa voitosta kisassa, jossa panokset ovat henkilökohtaisia ja säännöt tehty rikottaviksi. Juonen korvaa itsekritiikittömien tekijöiden mielestä hauska nippu sekalaisia ideoita. Antropomorfisten eläinten maailmassa elävä päähenkilö on hidaslori, koska mikäpä olisi hauskempaa kuin eläin, jonka nimessä on sana hidas ja joka haluaa ajaa nopeasti? Vaikka vitsi olisi vain ja ainoastaan siinä?

Ralliin osallistuu myös merihevospariskunta, minkä mahdollistamiseksi on pitänyt kehittää autoa ajava vesisäiliö. Ilmeisesti tekijät ovat nähneet lajista kertovan Avara luonto -jakson ja heidän mielenstä on räjähtänyt: ”Vau, uros on raskaana! Tämä pitää saada mukaan elokuvaan!”. Ja miksipä ei samalla tehdä toisesta kaahailuparista siamilaisia kaksosia – vaikka silläkään ei olisi mitään merkitystä minkään kanssa koko tarinassa.

Ja totta kai kiltin päähenkilön on rakastuttava, koska lapsillekin suunnatussa seikkailussa samaan demografiaan kuuluvien, eri sukupuolta edustavien hahmojen kuuluu tehdä niin, koska sattuvat esiintymään samassa elokuvassa. Tietävätpähän mitä odottaa myöhempien ikävuosien romkomeilta. Asiaan tietysti kuuluu, että aikaisemmin pystyvä ja itsenäinen femme fatale -rallitähti muuttuu tunteensa tunnustettuaan hiljaiseksi takapenkkiläiseksi.

Aikuisille pitäisi riittää sisällöksi bongata viittauksia tekijöiden omiin suosikkeihin kuten Hanna-Barberan Wacky Races -piirrossarja ja Kanuunankuularalli-elokuva. Muuttuupa meno välillä A-ha-yhtyeen Take on Me -musiikkivideoksikin! Siitä helahoidolle toinen tähti.

Jouni Vikman

Hurjapäät renkailla -elokuvan traileri

Lisää luettavaa