Imaginaerum

23.11.2012 09:08
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 23.11.2012

Viiden vuoden työprosessin jälkeen Nightwishin odotettu elokuva on vihdoin valmis. Tuomas Holopaisen huikea visio lähti liikkeelle useasta yksittäisestä ideasta, joiden pohjalta viime vuonna ilmestyneen Imaginaerum-levyn kappaleet tehtiin. Näistä tarinoista on lopulta kehkeytynyt yksi kokonaisuus, jota fanit ovat odottaneet hartaasti ympäri maailman.

Ottaen huomioon, että elokuva lähti liikkeelle 13 erillisestä tarinaideasta, juoni on yllättävän sujuva. Elämänsä viime hetkillä alitajuntansa uumeniin vajoava säveltäjä Tom Whitman käy läpi elämäänsä ylä- ja alamäkineen aivan lapsuudesta asti. Menestyneen bändin kosketinsoittajana uraa tehnyt taiteilija joutuu mielikuvitusmaailmassaan käsittelemään suhdettaan sekä isäänsä että omaan tyttäreensä.

Nightwishin musiikin tapaan elokuva on mahtipontinen sekä idealtaan että visuaaliselta toteutukseltaan. Muiden muassa Tim Burtonin tyyliin verrattu elokuva on täynnä huikeita visioita ja hulluuden partaalle vietyjä ideoita. Valitettavasti toteutus tuntuu paikoin hieman laahaavalta ja vielä konseptin tasolle jääneeltä.

Imaginaerumin kappaleet tulevat elokuvassa vaihtelevasti mutta suurimmaksi osaksi hyvin esille. Muutamaan otteeseen valkokankaalla nähtävät kuvat vaikuttavat enemmän valtavalta musiikkivideolta kuin käsikirjoitetulta elokuvalta. Laajemmin musiikki kuitenkin onnistuu hyvin luomaan kohtauksiin niiden vaatiman tunnelman – varsinkin niille, jotka muistavat edes osan lyriikoista melodian perusteella.

Kokonaisuutena elokuva on hyvinkin Nightwishin näköinen aina lentävästä lumiukosta kuolevaisuuden ja mielikuvitusmaailman pohdintaan. Bändielokuvana Imaginaerum on melko hyvä ja odotuksia vastaava. Teoksena siitä valitettavasti puuttuu vielä kokonaisvaltainen tietty eheys ja sulavuus. Esikoisohjaukseksi elokuva on kuitenkin lupaava, ja siitä produktion ohjaksissa ollut Stobe Harju voi olla ylpeä.

Parhaiten elokuva varmaankin iskee tarpeeksi lapsenomaisiin mutta kuolevaisuutensa ymmärtäviin katsojiin, jotka lisäksi pitävät Nightwishin musiikista. Pieni hulluus sekä mahtipontisten visioiden arvostaminen helpottavat myös, ja etukäteistieto Holopaisen kiintymyksestä lentävään lumiukkoon helpottaa elokuvan ymmärtämistä.

Liian vakavissaan ja suuren maailman fantasiaelokuvaa odottaen elokuvaa ei kannata katsoa. Vaikka tarinan läpi kantava pohdinta hahmojen isäsuhteista onkin vakavasti otettava teema, elokuva on kuitenkin pääasiassa faneille suunnattu seikkailufantasia mielikuvitusmaailmassa, johon Nightwish on luonut soundtrackin.

Imaginaerum -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa