Isabelle: nuori ja kaunis

GENRE ENSI-ILTA 21.02.2014 TÄHDET

Vuodenaikojen mukaan otsikoituihin osiin jaettu Isabelle: nuori & kaunis alkaa kesästä, jonka aikana perheensä kanssa rantahuvilalla lomaileva Isabelle täyttää 17 vuotta. Hän on herännyt seksuaalisesti, ja päättää menettää neitsyytensä tapaamalleen saksalaisnuorukaiselle. Kokemus ei ole Isabellen kannalta erityisen ikimuistettava, mutta onpa nyt sekin homma hoidettu, kuten tyttö myöhemmin kertoo pikkuveljelleen. Veli tuntuu etsivän omaa seksuaalista identiteettiään siskonsa kautta.

Syksyn tullen saamme seurata meikattuun, aikuisen seksikkääseen edustusasuun ja korkokenkiin sonnustautunutta Isabellea hänen suunnatessaan tapaamiseen hotellissa. Selviää, että tyttö on perustanut verkkoon sivuston, jonka kautta hän myy itseään kovaan hintaan. Hän tapaa monenlaisia miehiä monenlaisine mielihaluineen. Yhdeksi tärkeimmistä asiakkaista muodostuu Georges, vanhempi herrasmies, jonka seura tuntuu motivoivan Isabellea jatkamaan, mutta jonka vuoksi hän lopulta myös päättää lopettaa. Silloin tosin voi jo olla liian myöhäistä.

Mallinakin toiminut Marine Vacth on elokuvan nimen velvoittamana nuori ja kaunis, ja kamera jaksaa viivytellä hänen sensuelleilla kasvoillaan loputtomiin. Niiltä vain on vaikea lukea mitään, mikä perustelisi tytön toimintaa katsojalle. Eliittiprostituoiduksi ryhtyminen tuntuu silti hieman äärimmäiseltä tavalta tutkia omaa seksuaalisuuttaan. Toisaalta Isabellen kaikki toimet eivät viittaa siihenkään, että hän vain kokeilisi seksuaalisuutensa vaikutusta miehiin, vaikka sekin tulkintamahdollisuus annetaan.

Paikoin Isabellesta tulee mieleen François Ozonin varhaistyön Les amants criminels (1999) nuori ja kaunis succubus, joka viekoittelee poikaystävänsä murhaajaksi. Ajatus nousee vääjäämättä mieleen varsinkin silloin, kun Isabelle koettelee tietoisesti soveliaisuuden rajoja asettaen tahallaan lähipiirinsä miehiä kiusalliseen asemaan. Siihen viittaa myös Isabellen äidin (Géraldine Pailhas) epätoivoissaan heittämä epäilys siitä, että hänen tyttärensä on ”paha”. Se ei kuitenkaan riitä koko elokuvaa tyydyttävästi kannattelevaksi vastaukseksi.

Ozonin edellinen elokuva Vieras talossa oli omituisimmillaankin ymmärrettävä tarinaltaan ja henkilöiden motivaatioiden suhteen. Isabelle: nuori & kaunis tuntuu vihjailevan eri mahdollisuuksia nimihahmon toiminnan perusteiksi, mutta ne jäävät heikoiksi ilmaan heitetyiksi sivujuonteiksi. Kun on nuori ja kaunis, voi tehdä asioita, jotka eivät muille ole mahdollisia. Samalla nuoruus ja kauneus vetävät puoleensa huomiota, joka ei aina ole tervetullutta. Ennen kaikkea elokuvassa nuoruus ja kauneus ovat mysteeri, jonka lumoihin ohjaajakin tuntuu jääneen.

Vaikka elokuvassa on runsaasti alastomuutta ja yhdytöjä, tuntuu ikäraja 16 hieman tiukkapipoiselta kuvaston hyvällä maulla tapahtuvaan esittämiseen verrattuna – sadetakkisedät varmasti pettyvät. Mutta koska päähenkilö on alaikäinen ja päättäjämme ovat hölmöyksissään säätäneet ikärajaportaistuksen nykyisen harvaksi, olisi K-12 kieltämättä liian alhainen. Varsinkin, kun se mahdollistaisi 9-vuotiaidenkin pääsyn teatteriin aikuisen seurassa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat