Jackass Forever

Jackass tuskin tarvitsee esittelyä. Fanit diggailee ja heitterit heittailee. Ota tai jätä. (Ikäraja K-16)

16.2.2022 12:47
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.02.2022

Jackass Forever on itse asiassa hyvä vertauskuva koko korona-ajalle. Alatyylinen huumori keskittyy kulleihin, palleihin, perseisiin, pieruihin, paskoihin, spermaan, oksennuksiin ja vereen. Välillä otetaan turpaan eläimiltä, mutta vielä useammin kaveri antaa sen viimeisen rampauttavan iskun. Luita murskataan ja tuhoa syntyy.

Pelkästään jo leffan introon on uponnut satojatuhansia ellei miljoonia dollareita. Siinä muuten nähdään vihreä kaiju-kulli tuhoamassa kaupunkia ja heittämässä mällit ihmisten päälle. Kiitos tästä kaikesta, COVID-19.

Tämä on kuitenkin juuri sellainen koronainjektio, jota ihmiskunta tällä hetkellä tarvitsee. Viisikymppiset ukot tuhoamassa kehojaan mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla, eikä kriitikon hihitys meinaa loppua. Hävettää nimittäin myöntää, mutta olen ollut tämän törkyporukan fani jo 1990-luvun lopusta. Se siitä elitistisestä ammattiylpeydestä ja akateemisen kriitikon leimasta sitten. Työkkärin jono kutsuu…

Johnny Knoxvillen, Steve-O’n ja muiden tuttujen ukkojen iän tosin jo huomaa, ja ilmeisesti juuri sen takia Jackassin tyypit ovat palkanneet rinnalleen joukon uudemman sukupolven perseilijöitä, jotka jaksavat vielä painaa pitkää päivää. Mukana on tietenkin myös kaikenlaisia kuuluisia feattaajia, jotka joutuvat keskelle erilaisia jäyniä ja temppuja. On muusikoita ja näyttelijöitä, kaikenlaisia extreme-urheilijoita ja MMA-matsaajia.

Yksi on kuitenkin poissa, vaikka hän onkin mukana elokuvan lopussa nähtävässä hölmöläisporukan historiaa luotaavassa osiossa. Bam Margeralla oli kuvausten aikaan pahoja päihde- ja mielenterveysongelmia, joten hänet jouduttiin potkaisemaan tuotannosta pihalle. Ohjaaja Jeff Tremaine joutui jopa hankkimaan lähestymiskiellon Bamille, kun tämä uhkasi miekkosen ja hänen perheensä henkeä.

Nostipa Margera myös oikeusjutun vanhoja kavereitaan vastaan. Hän pyrki estämään elokuvan julkaisun, koska ei ole siinä mukana. Kaikenlaista tyhmää sekoilua, vaikka Bamin ystävät yrittivät parhaansa mukaan auttaa syvällä kyntävää toveriaan. Eipä paljoa auttanut. Toivottavasti Bam on nyt saanut kaipaamaansa ammattiapua, ihan jo lastensa ja vaimonsa takia.

Jackass Forever on faneille suunnattua infantiilia typeryyttä. Kukkahattuoletettujen, loukkaantujien, tosikkojen ja oman elämänsä ankeuttajien kannattaa pysyä ihan vapaaehtoisesti poissa teattereista. Tämä ei ole todellakaan teille. Tämä on tehty niille idiooteille, jotka nauttivat siitä, kuinka toiset idiootit murskaavat pallejaan ja halkovat kallojaan katsojalukujen takia. Niille, jotka saavat iloa märistä pieruista ja mehiläisen pistoista palleissa. Meitä idiootteja nimittäin tässä maailmassa riittää. Liiaksikin.

Ai mitenkö tämä eroaa esimerkiksi Luokkakokouksista? No eiväthän nämä jätkät edes yritä tehdä mitään varsinaista komediaa, kunhan vain viihdyttävät meitä noloja miesvauvoja ja ikiteinejä. Harmitonta idiotismia tämä on. Lohturuokaa pimeyden keskelle.

Niko Ikonen

Jackass Forever -elokuvan traileri

Lisää luettavaa