Jätä se!

8.5.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Sukupuolten välisiin kommunikaatio-ongelmiin pureutuva harmiton hyvän mielen ihmissuhdekomedia Sinkkuelämää-ikäluokalle.

  Kiemurat ihmissuhteissa ja toimivan kommunikaation haasteellisuus ovat komedioiden käsikirjoittajille ehtymättömiä luonnonvaroja, sillä joka päivä meistä jokainen kamppailee saman asian parissa: miten viestitän muille ihmisille asiani oikein ja ymmärsinkö itse toisen ihmisen sanallista ja sanatonta viestintää hänen tarkoittamallaan tavalla. Väärinymmärrykset johtavat oikeassakin elämässä (tragi)koomisiin tilanteisiin.

  Sinkkuelämää-tv-sarjan käsikirjoittajien menestysromaaniin perustuva Jätä se! Älä tuhlaa aikaasi vääriin miehiin keskittyy häikäisevän tähtikaartinsa avulla sukupuolten välisiin kommunikaatio-ongelmiin. Tarinan henkilöt ovat sinkkuja, pariskuntia, eronneita – Sinkkuelämää -ikäluokkaa olevia työssäkäyviä aikuisia, joiden hurjat teinivuodet ovat jo takanapäin ja elämä alkanut kulkea omassa uomassaan.

  Tarinan keskiössä Ginnifer Goodwin on miestä tositarkoituksella etsivä Gigi, joka näkee itsensä alttarilla pienimmästäkin ystävällisestä eleestä. Epäonnisten treffien jälkeen hän törmää Alexiin (Justin Long), joka alkaa jakaa neuvoja miesten viestien tulkitsemiseen ja heidän kanssaan selviämiseen.

  Gigin epäonnistuneiden treffien kohde Conor (Kevin Connolly) puolestaan on auttamattomasti rakastunut seksikkääseen ystäväänsä Annaan (Scarlett Johansson), joka vastaavasti törmää ruokaostoksilla upeaan Beniin (Bradley Cooper), joka harmillisesti on onnellisesti naimisissa Janinen (Jennifer Connelly) kanssa. Janinen työkaveri Beth (Jennifer Aniston) seurustelee kahdeksatta vuotta Neilin (Ben Affleck) kanssa ja haaveilee häistä, jotka miehen vastahakoisuuden takia vaikuttavat saavuttamattomilta. Mary (Drew Barrymore) taas etsii kumppania netistä hieman huonoin tuloksin.

  Ken Kwapisin (Neljä tyttöä ja maagiset farkut) ohjaama Jätä se! on harmiton komedia, joka jättää jälkeensä rentoutuneen mielen. Se aloittaa ihmissuhdesalaattinsa mielenkiintoisen kyynisesti ja antaa viitteitä perinteistä asenteellisemmasta romanttisesta komediasta. Tarinan mukaan on uskallettava hyväksyä, ettei juuri minun unelmieni prinssi ehkä saavukaan vaikka tuttavien tutuille tapahtuu toinen toistaan ihanampia sattumia. Asenne ei kuitenkaan pidä linjaansa loppuun saakka vaan ajautuu lopulta genrelle tyypilliseen, helppoon ja vaahtokarkeilla kuorrutettuun ratkaisuun. Lisäksi varsinkin tarinan naisista rakentuu varsin yksiulotteinen kuva.

  Jätä se! on viihdyttävää ihmissuhdehömppää loistavilla ja karismaattisilla näyttelijöillä ja sen laaja hahmovalikoima antaa katsojalle erilaisia samaistumisen kohteita. Vaikka oivallisesti alkava tarina ei aivan jaksakaan kantaa loppuun saakka, tarjolla on pari tuntia hyvää mieltä.

  Lisää luettavaa