Kahdeksan vuorta

Cannesissa tuomariston palkinnon voittanut vuoristolaisdraama kertoo ihmisyydestä melankolisesti ja raa’an rehellisesti. (Ikäraja K-7)

19.5.2023 13:27
MAA / / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 19.05.2023

Mitä ihmettä saadaan aikaiseksi, kun tehdään elokuva kahden italialaismiehen elinikäisestä ystävyydestä? No ainakin todella hieno, surullinen ja pohdiskeleva draama, joka sijoittuu henkeäsalpaaviin maisemiin Italian Alpeille. Luulitteko muka saavanne jonkinlaisen jatko-osan Cliffhangerille?

Belgialaisten elokuvantekijöiden Felix van Groeningenin ja Charlotte Vandermeerschin elokuva perustuu italialaisen Paolo Cognettin vuonna 2016 julkaistuun samannimiseen romaaniin, josta on tullut myös suomenkielinen käännös. Kaksikko on tehnyt kauniin kertomuksen ihmisen suhteesta luontoon ja siitä, kuinka kaksi täysin erilaisesta taustasta tulevaa ihmistä näkee samat asiat pohjimmiltaan niin eri tavoin.

Pietro ja Bruno tapaavat 12-vuotiaina, kun Pietro saapuu kesälomalle syrjäiseen alppikylään. Poikien väliseen toveruuteen tulee kuitenkin klommo, kun Pietron isä tarjoutuu ottamaan Brunon asumaan heidän luokseen kaupunkiin, jotta poika pääsisi kunnon kouluun. Brunon isä ei sellaista suvaitse, joten lasten kaveruus päätyy pitkälle tauolle. Pietro suuttuu, eikä suostu enää puhumaan vuoria rakastavalle isälleen.

Kaksikko tapaa sattumalta vuosia myöhemmin, kun Pietron isän kuolema pakottaa hänet palaamaan Alpeille. Kaksikko bondaa lopulta yhteisen mökkiprojektin parissa. Kaveruussuhde syttyy taas, rakkauttakin on ilmassa (ei Brokeback Mountainin tapaan) ja elämä soljuu eteenpäin. Vuodet kuluvat ja miehet kasvavat hiljalleen eri suuntiin, vaikka yhteinen mökki yhdistää heitä edelleen.

Pietro ymmärtää, että vuorilla asuva Bruno on saanut kaiken sen, mistä hän haaveilee. Myös hän haluaa saavuttaa elämässään jotain suurta ja mullistavaa, joten hän lähtee Nepaliin. Nepalissa sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Niiden saavuttaminen merkitsee sekä henkistä että fyysistä voittoa, mutta löytääkö Pietro sieltäkään rauhan sielulleen?

Vaikka Kahdeksan vuorta on melankolinen elokuva kaikessa raa’assa inhimillisyydessään, jää siitä positiivisen hyvä mieli. Elokuva on kuvattu kauniisti, eikä vuorten komeutta voi kuin ihailla huokaillen. Älykäs tarina kertoo ihmiselon arvaamattomuudesta ja hauraudesta.

Hitaasti etenevää elokuvaa voi pitää jopa meditatiivisena kokemuksena.

Niko Ikonen

Kahdeksan vuorta -elokuvan traileri

Lisää luettavaa