Kaikella rakkaudella

1.2.2013 09:21
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 01.02.2013

Matti Ijäs (s. 1950) on kotimaisen elokuvien vahvoja ohjaajanimiä, jonka tuotantoon kuuluu kehuttuja draamoja kuten Räpsy ja Dolly eli Pariisi odottaa (1990) ja Sokkotanssi (1999). Ijäs tunnetaan myös televisioelokuvistaan, joista esimerkiksi Katsastus (1988) on saavuttanut klassikon aseman.

Ijäksen edellisestä teatterielokuvasta Haaveiden kehä on jo yli kymmenen vuotta, mutta Ijäs on pysynyt aktiivisena television puolella.

Nyt Ijäksen ohjaustyö pääsee pitkästä aikaa teatterilevityksen. Kaikella rakkaudella on Lapin ja Pohjoisen jäämeren maisemiin sijoittuva draama, joka alkaa puistonpenkkiä tuntureilla kantavasta miehestä. Toivo Vaarala (Sampo Sarkola) on valokuvaaja, joka haluaa kuvata tyhjiä paikkoja. Hän sanoo kyllästyneensä menemään ihmisiä lähelle. Toivo kuitenkin kohtaa Ansan (kiroileva ja pohjoisen murretta puhuva Krista Kosonen), ja lähempi tuttavuus naiseen on tosiasia. Tilanne monimutkaistuu, kun vankilasta vapautunut Ansan ex-mies Ismo (Tommi Korpela) astuu näyttämölle. Ismo on suorapuheinen ja kylmäverinen mies, joka sai tuomion tapettuaan miehen mustasukkaisuuspuuskassa. Toivosta ja Ismosta ei yllättäen tule vihamiehiä, vaan heidän välilleen muodostuu erikoislaatuinen ystävyys.

Ijäksen vahvuus on aina ollut se, että hän saa näyttelijöistään irti uskottavia ja luontevia hahmoja. Se pitää paikkansa myös Kaikella rakkaudella -elokuvan kohdalla. Toivo, Ansa, Ismo sekä Ismon uskovainen veli (Hannu-Pekka Björkman) vaikuttavat oikeilta ihmisiltä eivätkä näyttelijöiltä – siitäkin huolimatta, että kaikille roolihahmoille tuntuu olevan yhtä luonteenomaista puhua Ijäksen elokuvista tuttuun lakoniseen tyyliin. Keskeisiä roolihahmoja yhdistää myös tietynlainen päämäärättömyys ja rakkauden kaipuu. Tarina etenee silti sujuvasti.

Mukana on myös kaksi lapsinäyttelijää, jotka tekevät luontevat roolityöt. Ansan ja Ismon tytärtä esittävä Aurora Kuusisto ja Ismon veljenpoikaa esittävä Lauri Romakkaniemi pärjäävät hienosti kokeneiden ammattilaisten seurassa.

Kaikella rakkaudella on vahva draama, jollaisia Ijäs osaa tehdä. Se ei ole aivan yhtä mieleenpainuva kuin ohjaajan parhaat työt mutta erottuu massasta elämänmakuisella otteellaan.

Kaikella rakkaudella -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa