Kaiken teoria

5.2.2015 14:50
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 06.02.2015

Kaiken teoria on James Marshin ohjaama elämäkertaelokuva maailman tunnetuimpiin fyysikoihin kuuluvasta Stephen Hawkingista ja tämän ensimmäisestä vaimosta Jane Hawkingista. Brittielokuva perustuu Janen muistelmiin Travelling to Infinity: My life with Stephen.

Elokuvan alussa Stephen (Eddie Redmayne) ja Jane (Fecility Jones) ovat opiskelijoita Cambridgen yliopistossa 60-luvulla. Eräässä juhlassa tiedemies kohtaa humanistin ja kemiat toimivat. Nuorten opiskelijoiden vähitellen rakastuessa horisontissa häämöttää Stephenin sairastuminen motoneuronitautiin, josta kärsivän liikehermosolut alkavat tuhoutua.

Tarinaa tehostaa se, että elokuvan alussa katsojat jo lähtökohtaisesti tietävät enemmän kuin henkilöhahmot. Huoleton opiskelijaelämä ja romanssin alku ovat herkistävää seurattavaa, sillä koko elämän mullistava käänne on nurkan takana ja entinen huolettomuus katoamassa. Stephenin jalkojen lopulta pettäessä ja hänen iskeytyessään naamalleen maahan on hetki miltei verrannollisesti yhtä pysähdyttävä ja käänteentekevä kuin kohtaus, jossa Titanic katsojien ennakkotietojen mukaisesti törmää jäävuoreen ja kaikki muuttuu.

Hawkingin tarinassa elämä kuitenkin jatkuu. Jane ei epäröi jäädä rakastamansa miehen rinnalle. Nuori pari päättää jatkaa yhdessä ja taistella rappeuttavaa sairautta vastaan. Stephenin tila huononee asteittain, mutta vahva rakkaus toimii naimisiin menevän ja perheen perustavan pariskunnan voimavarana. Stephen sinnittelee eteenpäin niin yksityiselämässään kuin tieteellisissä kunnianhimoissaan. Fyysinen kunto tuntuu olevan vain hidaste, ei este.

Janen jaksaminen on perheen dynamiikassa keskeistä. Sairauden tuomista rajoitteista johtuen Stephen on käytännössä lapsien lisäksi yksi huollettava Janelle lisää. Siksi kotiapu olisi kipeästi tarpeen. Perheetön Jonathan (Charlie Cox) ryhtyy Hawkingien läheiseksi avustajaksi ja lähentyy Janen kanssa. Jane ja Stephen joutuvat kohtaamaan vaiheen, jossa on päätettävä jatkavatko he eteenpäin yhdessä vai erikseen.

Elokuvaa voisi kritisoida häpeilemättömäksi Oscar-tärpiksi ja liian sentimentaaliseksi ja kaunistelluksi elämäkertaelokuvaksi. Kokonaisuus kuitenkin toimii, ja tarina onnistuu koskettamaan aidosti sekä säilyttämään mielenkiinnon alusta loppuun. Ennen kaikkea avainasemassa on Eddie Redmaynen erittäin vakuuttava ja hieno näyttelijäntyö. Redmayne onnistuu roolinsa haasteissa uskottavasti ja esittää luontevilla sävyillä etenevän sairauden eri nyansseja. Vahvan näyttelijäsuorituksen tekee yhtä lailla Felicity Jones.

Elokuvassa on toivon, päättäväisyyden ja positiivisen elämänasenteen sanoma. Elämä voi vaikuttaa vaikka kuinka vaikealta, mutta niin kauan kuin on elämää on toivoa. Sairastuessaan Hawking sai diagnoosin, jonka mukaan hänellä arveltiin olevan kaksi vuotta elinaikaa jäljellä. Hän on elossa vielä tänäkin päivänä.

Kaiken teoria -elokuvan traileri

Lisää luettavaa