Karvaturrit vastakarvaan

10.6.2010 12:19
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Karvaturrit vastakarvaan on koko perheelle suunnattu komedia, jonka ohjauksesta vastaa Roger Kumble (The Sweetest Thing). Pääosissa nähdään useista koko perheen elokuvista tutuksi tullut Brendan Fraser sekä valkokankaalla viime vuosina vähemmän nähty Brooke Shields.

Dan Sanders (Fraser) on muuttanut perheineen Chicagosta Oregoniin tarkoituksenaan olla mukana rakentamassa uutta ekoystävällistä asuinaluetta. Dan saa hyvin pian huomata, etteivät heidän asuinalueensa villieläimet ole kuitenkaan täysin hänen puolellaan. Dan joutuu kerta toisensa jälkeen varsin kummallisiin ja epäuskottavilta kuulostaviin tilanteisin metsän asukkaiden kanssa.

Eläinten aiheuttaman päänvaivan lisäksi Danin pomo Neal Lyman (Ken Jeong) paljastuu tekopyhäksi ja ahneeksi mieheksi. Lyman ei olekaan vihreän linjan edustaja, vaan tahtoo raivata uuden asutuksen ja ostoskeskusten alta ennakoitua suuremman alueen metsää. Eläimillä on kuitenkin tässäkin tilanteessa tarkat korvat ja terävät hoksottimet. Metsän asukeilla onkin omat aseensa ihmisiä ja heidän luontoa kunnioittamattomia suunnitelmia vastaan.
Karvaturrit vastakarvaan ei ole ideana huono. Ihmisten ahneus, luonto ja ja metsän eläinten vastarinta ihmisen itsekkyyttä vastaan vaikuttaa yhteennivottuna pakettina lupaavalta koko perheen komedialta. Mutta joku tässä kohtaa menee kuitenkin pahasti vikaan.

Fraserin ylinäytteleminen ja kuminaamaisuus alkavat puuduttaa jo ensimmäisten kohtausten aikana, Shieldsin roolisuoritus on yksitoikkoisine ilmeineen ja eleineen mitäänsanomaton heidän poikaansa näyttelevästä Matt Brokopista tai Danin pomoa esittävästä Jeongista puhumattakaan. Elokuva ei kuitenkaan tukehdu pelkästään kömpelöihin roolisuorituksiin. Metsän eläinten juonittelutkin on ikävä kyllä saatu näyttämään kankeasti toteutetulta ja lapselliselta itsentä toistamiselta. Itse juonenkulku osoittautuu loppua kohden yhä kaoottisemmaksi muuttuvaksi sekametelisopaksi, jossa ei ole elokuvan eläinrooleista huolimatta päätä eikä häntää.

Karvaturrit vastakarvaan aiheuttaa nimensä mukaisen reaktion, sillä katsoja tuntee hyvin pian olonsa tottumattomasti vastakarvaan silitetyksi eläinparaksi ja pintaan saattaa herkästi nousta kysymys: ”Kauanko tätä joutuu vielä kestämään”?

Sari Rantanen

Tähdet: ★

Karvaturrit vastakarvaan. Yhdysvallat 2010. Ohjaus Roger Kumble. Käsikirjoitus Michael Carnes, Josh Gilbert. Pääosissa Brendan Fraser, Ken Jeong, Brooke Shields. Genre Komedia. Kesto 1 t 35 min. Ensi-ilta 11. kesäkuuta.
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa