Keinottelua

9.11.2012 09:55
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.11.2012

Kömpelön suomenkielisen nimen saaneen Keinottelua-trillerin pääosassa nähdään tyylikkäästi harmaantunut Richard Gere. Hänen esittämänsä miljardööri Robert Miller voisi aivan hyvin olla Pretty Womanin yrityskaappari 20 vuotta myöhemmin.

Robert Millerin elämä näyttää päällisin puolin kadehdittavalta. Elokuvan alussa hän viettää 60-vuotissyntymäpäiviään, jotka perhe on järjestänyt. Millerillä on viehättävä vaimo (Susan Sarandon) ja fiksut lapset. Tytär työskentelee Millerin johtamassa sijoitusrahastossa, joka näyttää menestyvän erinomaisesti ja harjoittaa lisäksi hyväntekeväisyyttä. Aika pian ilmenee, että perheidylli on kulissi, eikä perheyritykselläkään mene niin hyvin kuin luullaan.

Millerillä on rakastajattarena kuvataiteilija nimeltä Julie (Laetitia Costa), jonka työtä hän avokätisesti sponsoroi. Julien pitämän näyttelyn avajaisten jälkeen sattuu kohtalokas onnettomuus, ja Miller löytää itsensä kuolemantuottamuksesta epäiltynä. Oikeusjuttu on viimeinen asia, jota Miller kaipaa, sillä hän on myymässä yritystään. Miljardikauppa menisi varmasti puihin, jos Milleriä edes epäiltäisiin rikoksesta. Kaiken lisäksi Millerin terävä-älyinen tytär (Brit Marling) huomaa, että Miller on harrastanut hieman liian luovaa kirjanpitoa ja piilottanut kymmeniä miljoonia dollareita kirjanpidon ohi. Pian Millerin luo tuleekin yllätyskäynnille Tim Rothin esittämä rikostutkija.

Keinottelua on nuoren Nicholas Jareckin (s. 1979) esikoisohjaus. Käsikirjoitus voisi hyvinkin olla dekkarisovitus, mutta se on lähtöisin Jareckin omasta kynästä. Elokuva etenee sujuvasti ja tarinassa on muutamia yllättäviä käänteitä, vaikka mitään erityisen omaperäistä se ei tarjoakaan. Keinottelua voisi hyvinkin olla televisiosarjan jakso, jonka katsoo mielellään, mutta elokuvalipun vastineeksi toivoisi vähän enemmän kuin sinänsä viihdyttävän rikostarinan.

Elokuvassa on ehkä kiinnostavinta se, että Geren esittämä päähenkilö on tavallaan sekä syyllinen että syytön. Miller on selvästi rikollinen, joka on tehnyt talousrikoksia ja aiheuttanut rakastajattarensa kuoleman, ja hän kuuluisi ilman muuta oikeuden eteen. Hän on mennyt liiasta rahasta ja vallasta päästään sekaisin, mutta ei hän kuitenkaan ole murhaaja. Joka tapauksessa Miller on kaikkea muuta kuin syytön ja puhtoinen sankari.

Geren näyttelijäsuoritus on yksi elokuvan parhaista puolista. Jos joku on filmitähti niin Gere. Gerellä on suurliikemiehen roolin vaativaa kypsää karismaa, ja hän esittää kiipeliin joutuneen Millerin vaihtelevia tunnetiloja suurella tunnelatauksella.

Sivuroolit eivät ole yhtä vakuuttavia. Monia hienoja rooleja urallaan tehnyt Susan Sarandon (Thelma & Louise, Dead Man Walking) menee suorastaan hukkaan turhautuneena ja miehensä seikkailuihin kyllästyneenä kotirouvana. Tim Roth (Pulp Fiction, Paljastavat valheet) on niin ikään osaava näyttelijä, mutta hän esittää rikosetsivää hieman laiskasti.

Keinottelua -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa