Lasse-Maijan etsivätoimisto: Skorpionin arvoitus

Selvästi nuoremmille katsojille suunnatussa seikkailussa Vallilan nuoret sankarit, etsivätoimistoa pyörittävät Lasse ja Maija selvittävät, kuka yrittää pilata juhlapäivän. (Ikäraja K-7)

5.12.2022 13:22
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.12.2022

Parin vuoden välein Suomenkin valkokankaille saapuu suosittuun ruotsalaiseen lastenkirjasarjaan perustuvia Lasse-Maijan etsivätoimisto -elokuvia. Ja mikä on saapuessa, sillä vaikka etsivänuorten esittäjät välillä vaihtuisivatkin, elokuvia yhdistää sympaattinen koko perheen seikkailun perusrunko ja ruotsalainen rutinoitunut ammattitaito lasten ja nuorten elokuvien saralla. Skorpionin arvoituksessa rooleissa kuitenkin jatkavat vielä Junan arvoituksen (2020) Nils Kendle ja Polly Stjärne.

Vallilan idyllinen pikkukaupunki valmistautuu juhlapäivään, mutta outo rikosten sarja alkaa vaikuttaa siltä kuin joku haluaisi sabotoida juhlat. Roisto tuntuu jäljittelevän menneiden vuosien mestarivarasta, Lilli Rakkarilaa (Suzanne Reuter). Paikalliset julkimot, omaa etsivätoimistoaan pyörittävät Lasse ja Maija jäljittävät äreän konnan paikalliseen hoitolaitokseen ja värväävät tämän avukseen selvittämään, kuka tämänkertaisista epäilyttävistä aikuisista on syyllinen. Suomalaisittain kiinnostava epäilty on juhlatoimikunnan itsevaltaista vetäjää esittävä Alma Pöysti.

Aikuisen katsojan on ehkä helppo keksiä syyllinen, mutta se ei välttämättä olekaan jutun pointti. Tärkeintä on repiä hauskuutta omalaatuisista epäillyistä ja muista sivuhenkilöistä sekä tilannekomediasta, jota tutkimuksista syntyy. Erityisen herkullinen hahmo tällä kertaa on tumpelo ja tunkeileva paikallismedian edustaja (David Wiberg). Onnistuupa Skorpionin arvoitus olemaan paikoin hieman jännittäväkin varsinkin pienempien katsojien kannalta, kun Lasse ja Maija joutuvat tukaliin tilanteisiin.

Jos Skorpionin arvoitusta jostain haluaa moittia, niin ehkä juuri siitä, että se ei yritäkään tarjota aikuiselle katsojalle tarttumakohtia. Meno on lapsellista, mikä korostuu etenkin poliisimestarin (Henrik Hjelt) romanttisten sivukuvioiden juustoisuudessa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole yrittää viihdyttää aikuiskatsojia, heille on ihan tarpeeksi omiakin elokuvia. Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoissa ja elokuvissa päähenkilöitä ovat voimaantuneet lapset, jotka pystyvät selvittämään totuuden tumpeloiden aikuisten sekaantumisyrityksistä huolimatta.

Ruotsinkielisen alkuperäisversion ohella elokuvasta on nähtävissä myös suomeksi dubattu versio.

Jouni Vikman

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Skorpionin arvoitus -elokuvan traileri

Lisää luettavaa