Last Vegas

22.11.2013 10:37
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.11.2013

Viime vuosina on kasvanut trendiksi asti tehdä elokuvia, joissa nähdään pääosissa joukko ikääntyneitä laatunäyttelijöitä. Toimintaelokuvien osastolla eitä on viihdytetty nimikkeillä Red ja The Expendables ja draamakomedioiden puolella esimerkeiksi nousevat Best Exotic Marigold Hotel ja Kvartetti. Last Vegas hyppää rohkeasti Kauhean kankkusen kelkkaan ja vie neljä Oscar-voittajaa bilettämään synnin ja uhkapelin keitaaseen.

Neljä lapsuudestaan saakka kaveruksina ollutta miestä asuu tahoillaan ympäri Yhdysvaltoja. Archie (Morgan Freeman) sairastaa vakavasti ja on poikansa holhouksen alaisena, Paddy (Robert De Niro) ei pääse yli kuolleen vaimonsa aiheuttamasta surusta ja Sam (Kevin Kline) tuskailee ikääntymistään Floridassa muiden eläkeläisten joukossa.

Yksi kuitenkin yhä nauttii elämästä. Joukon “musta lammas”, sitoutumista koko elämänsä vältellyt ja Kaliforniassa asuvastava Billy (Michael Douglas) on edelleen vahvasti elämän syrjässä kiinni. Kun hän ilmoittaa menevänsä naimisiin 30 vuotta nuoremman naisen kanssa, on aika kutsua kasaan vanha jengi ja lähteä viettämään villejä polttareita Las Vegasiin. Ystävyyteen on kuitenkin kasvanut vuosien varrella kupruja, jotka täytyy oikaista ennen kuin juhlat pääsevät kunnolla käyntiin.

Neljän veteraaninäyttelijänsä varassa lepäävä Last Vegas on ajoittaisesta matkailumainosmaisuudestaan itseironinen komedia, joka irvailee häpeilemättömästi ikääntyvien miesten suhteilla nuorempiin naisiin. Huumorinsa osalta siitä puuttuu Kauhean kankkusen hulvaton örvellys ja tyylikkäät ikämiehet pidetään siististi aisoissa. Elokuvan sinänsä hellyttävä kiltteys kuitenkin osuu myös omaan nilkkaan: tarina taistelee ikääntyneiden ihmisarvon puolesta ja haluaa vapauttaa heidät lokeroistaan – sijoittamalla heidät uudenlaisiin, lähes yhtä ahtaisiin lokeroihin.

Jon Turtelbaubin (The Kid – pojasta mieheksi, National Treasure -elokuvat) ohjaama komedia on tarina elinikäisestä ystävyydestä ja siitä, kuinka elämästä voi löytää onnea ja iloa vielä ehtoovuosienkin aikana. Se lämmittää ihmisläheisyydellään katsojan mieltä, mutta nojaa niin vahvasti pääosanelikkonsa karismaan, että varsinainen tarina uhkaa jäädä ohueksi. Nelikko kuitenkin hoitaa homman kasaan laatunäyttelijöille ominaisella tyylillään ja heitä tukee ihastuttavassa roolissaan vahvana ja elämää nähneenä laulajattarena Mary Steenburgen.

Last Vegas -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa