Legenda Suojelijoista 3D

/ GENRE , ENSI-ILTA 08.10.2010 TÄHDET

Muun muassa Kuolleiden aamunkoitosta (2004) ja Watchmenistä (2009) maailmanlaajuiseen tunnettuuteen pöllähtänyt Zack Snyder tekee tuoreimmassa elokuvassaan uuden aluevaltauksen ohjaamalla animaatioelokuvan. Elokuvan tarina ei varsinaisesti avaa näköaloja ennen kulkemattomille maille, mutta on pakko myöntää, että se näyttää pahuksen hyvältä 3D:nä.

Legenda Suojelijoista perustuu Kathryn Laskyn suosittuihin Guardians of Ga’Hoole -lastenkirjoihin, tarkemmin sanottuna kolmeen ensimmäiseen niistä. Elokuva kertoo Soren-nimisestä pöllöstä, joka on vaikuttunut isänsä kertomuksista Ga’Hoolen Suojelijoista, myyttisistä pöllösotureista. Soren haluaisi joskus tulevaisuudessa liittyä heihin, ja kun hän ja hänen veljensä Kludd joutuvat pahoja suunnitelmia punovien Puhdasrotuisten vangitsemiksi, Suojelijoille olisi todellakin tarvetta. Pelastaakseen suunnilleen koko maailman Sorenin ja ystäviensä pitäisi paeta Puhdasrotuisten kynsistä ja löytää Suojelijat – mikäli he ovat olemassa.

Jo aiempien elokuvallisten näyttöjensä perusteella Zack Snyder on pätevä ohjaaja, eikä Legenda Suojelijoista alenna hänen arvoaan tässä suhteessa. Visuaalisesti elokuva on juuri niin näyttävä kuin nykyaikaiselta 3D-animaatiolta vain voi odottaa. Aihetta kritiikkiin löytyy lähinnä tarinapuolelta, sillä vaikka elokuva pyrkii kirjojallisten esikuviensa tapaan kosiskelemaan sekä lapsia että vanhempia, kokeneemmat fiktionharrastajat saattavat nähdä punaista ei-niin-originellien tarinaelementtien turskahdellessa silmien eteen. Toki Legenda Suojelijoista tarjoaa pohdittavaa sodan, sankaruuden, hyvyyden, pahuuden, uskollisuuden, petollisuuden ja itseensä uskomisen suhteen, mutta sinänsä kiinnostavista teemoista ei elokuvassa saada kovin paljon uutta irti.

Legenda Suojelijoista viihdyttänee erityisesti peruskouluikäisiä katsojia, mutta useimmat varttuneemmatkin löytänevät elokuvasta jotain kiinnostavaa. Jos ei muuta, niin ainakin sen, että kolmiulotteisuus elokuvissa on viimeinkin sen näköistä, jollaiseksi sitä toivoi jo omassa lapsuudessaan. Ei pöllömpi suoritus.

Tony Reponen

Tähdet: ★★★

Legenda Suojelijoista 3D – Traileri
Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat