Les Misérables

21.2.2013 11:21
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 22.02.2013

1800-luvun alussa Ranskan vallankumous oli osoittautunut ohimeneväksi toivonpilkahdukseksi sorretulle kansanosalle, ja tilanne oli palautunut lähes entiselleen itsevaltaiseksi monarkiaksi. Victor Hugon vuonna 1862 ilmestyneeseenKurjat-romaaniin perustuvassa Les Misérables -musikaalissa aikakausi kiteytyy kahteen mieheen. Jean Valjean on pakkotyöstä vapautuva rangaistusvanki, joka on kärsinyt parin vuosikymmenen tuomion leivän varastamisesta ja sitä seuranneista pakoyrityksistä. Javert on poliisi, jossa tiivistyy ajatus siitä, että syntyperä määrittää ihmisen, eikä yhtäkään erhettä pysty sovittamaan.

Saatuaan uuden mahdollisuuden Valjean kuitenkin karistaa vangin leiman ja aloittaa uuden elämän, jota varjostaa jatkuva Javertin pelossa eläminen. Tahtomattaan Valjean myötävaikuttaa nuoren naisen, Fantinen, syöksykierteeseen ja tulee liitetyksi tämän Cosette-tyttären elämään. Kaikkien päähenkilöiden kohtalot nivoutuvat yhteen Kesäkuun kapinassa, kun ennemmin idealistiset kuin realistiset opiskelijat yrittävät vielä kerran nostaa kansan hirmuhallintoa vastaan.

Les Misérables sai tunnetuimman muotonsa, kun ranskalainen teema-albumi muuntui englanninkieliseksi muhkeaksi musikaaliksi vuonna 1985. Se on täynnä upeaa musiikkia, joka kiidättää tapahtumia eteenpäin huimaa vauhtia. Vahvoja tunteita ja traagisia ihmiskohtaloita täynnä oleva tarina kerrotaan pääasiassa musiikin voimin. Suurin osa keskusteluistakin käydään laulaen, ja ihmisten luonteet ja tunteet tehdään uskottaviksi laulujen sanoin ja sävelin. Äkkirakastumiset muuttuvat uskottaviksi, kun ensilempi rinnastuu vallankumouksen musiikkiin.

Musikaalin hienous ei kuitenkaan välttämättä käänny suoraan hienoksi elokuvaksi. Kuninkaan puhe -elokuvallaan Oscareita voittanut ohjaaja Tom Hooper on valinnut mielenkiintoisen tien, joka toisaalta on hyvin uskollinen alkuperäiselle musiikkinäytelmälle, toisaalta taas hyödyntää elokuvan keinoja sen filmatisoimiseksi. Laulujen järjestystä on viilattu ehkä hollywoodilaisemman dramaturgian mukaiseksi ja joitakin kappaleita on joko lyhennetty tai poistettu kokonaan tarpeettomina elokuvaformaatin kerrontatavan vuoksi. Mutta tärkeään käänteeseen on myös saatu alkuperäissäveltäjä Claude-Michel Schönbergin uusi hieno kappale.

Aluksi Hooperin kuvavalinnat tuntuvat musikaalifanista oudoilta. Pian on kuitenkin itsestään selvää, että päähenkilöt laulavat yleisölle äärimmäisissä lähikuvissa, mikä live-esityksissä ei ole mahdollista. Välillä näyttämön rajat rikotaan laajoilla maisemaotoksilla ja kieppuvan huimilla kamera-ajoilla. Yleistunnelmaltaan maailma tuntuu kuitenkin lavasteenomaiselta, mitä Hooperin kuvaa aika ajoin vääristävät linssivalinnat korostavat. Lopputulos on outo vaihtoehtomaailma, jossa sanottavansa ja ajatuksensa koko ajan laulun kautta välittävät hahmot ovat täysin luonnollisia. Herkkä ja mahtipontinen elävät siinä harmoniassa.

Tähdet lauloivat kuvauksissa itse eivätkä vain heiluttaneet huuliaan taustanauhan mukaan. Se korostaa nimenomaan näyttelemistä; laulut ole vain teknisiä taidonnäytteitä. Erityisesti se näkyy Fantinen ”hittiaariassa”, kun Anne Hathaway lataa I Dreamed a Dream -kappaleeseen epätoivon todennäköisesti sivuosa-Oscarin arvoisesti. Hugh Jackman on kokenut musikaaliesiintyjä ja tuo härkämäisen Valjeanin rooliin uhmaa, epävarmuutta ja rakkautta taidolla, joka saa kaiken näyttämään vaivattomalta.

Russell Crowe ei rock-taustastaan huolimatta ole klassinen laulaja, mutta hän kantaakin yksioikoisen, roskaväkeä omista kieroutuneista syistään vihaavan Javert’n roolin nimenomaan näyttelijäkarismallaan. Sacha Baron Cohen ja Helena Bonham Carter tuovat synkkään tarinaan sen tarvitsemaa komediaa.

Les Misérables on musikaalina häpeilemätön liikuttaja, jossa katsojan sydäntä sykähdyttävät niin liikuttavat ihmiskohtalot kuin ihon kananlihalle nostava musiikkikin. Tyrskiminen on kuitenkin puhdistavaa, sillä kaiken taustalla on ihmisen pyrkimys hyvään ja kaiken kestävä usko johonkin yksilöä parempaan ja ylevämpään, oli se sitten jumala, rakkaus tai vain oikeanmukaisempi maailma.

Les Misérables -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa