Life, Animated

GENRE ENSI-ILTA 03.02.2017 TÄHDET

Muutaman vuoden ajan Owen Suskind oli kuin kuka tahansa lapsi. Sitten hänen kehityksensä pysähtyi ja alkoi suorastaan taantua. Hän menetti kyvyn kommunikoida ja lopulta reagoida läheisiinsä ja ympäristöönsä. Selitystä ja hoitokeinoa etsivät vanhemmat saavat kuulla, että heidän lapsensa kärsii autismista. On todennäköistä, että Owen ei enää koskaan puhu, eikä hänen ympärilleen muodostuneen kuoren läpi pysty muodostamaan kontaktia.

Vuosia Owenia hoidetaan kotona, jossa hän tuijottaa yhä uudelleen klassisia Disney-animaatioita. Eräänä päivänä hän sanoo isälleen jotain veljeensä liittyvää käyttäen lainausta Peter Pan -piirretystä. Ne ovat hänen ensimmäiset sanansa vuosiin, ja isä oivaltaa, että Owen osaa elokuvat ulkoa. Eikä siinä kaikki – kun isä eläytyy esimerkiksi Aladdinin Jago-papukaijaksi ja pitäytyy sopivassa kontekstissa, hän pystyy käymään kokonaisia keskusteluja poikansa kanssa.

Life, Animated ei ole dokumentti autismista eikä todellakaan myöskään analyysi Disney-elokuvista. Se kertoo kuinka kontakti on mahdollista löytää, kun osataan kommunikoida toisen ehdoilla. Piirrettyjen äärimmäiset tilanteet sekä liioitellut ilmeet ja eleet ovat tavallisen maailman ylitsevuotavan mutkikkaaksi mieltävälle autistille helpommin hahmotettavia. Niiden avulla Owen oppii ymmärtämään muita ihmisiä sekä löytämään oikeita toiminta- ja reagointitapoja sosiaalisissa tilanteissa. Parikymmentä vuotta myöhemmin hän on valmis avustettuun mutta itsenäiseen elämään.

Aluksi dokumentti tuntuu hieman kiusalliselta tirkistelyltä edelleen lapsenomaisen Owenin elämään. Se kuitenkin laajenee hersyväksi perhekuvaukseksi, kun esimerkiksi veli pohtii miten selittää Owenille elämän tosiasioita, joiden suhteen Disney-elokuvat ovat pysyneet ja todennäköisesti pysyvät vielä pitkään hyvin vaitonaisia. Elokuva onnistuu myös koskettamaan Owenin ilon ja surun hetkinä, kun oikea elämä ei sujukaan onnellisesti loppuun asti kuten satuelokuvissa.