Little Children

Pienistä puutteista huolimatta sujuva ja älykkäästi kirjoitettu elokuva.

2.3.2007 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 02.03.2007

Amerikkalainen Todd Field (s. 1964) on tehnyt uraa sekä muusikkona, näyttelijänä (Eyes Wide Shut) että ohjaajana. Hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä Satimessa (In the Bedroom, 2001) keräsi hyviä arvosteluja, viisi Oscar-ehdokkuutta ja monia kansainvälisiä palkintoja.

Viisi vuotta Fieldin menestyksekkään debyytin jälkeen ilmestynyt Little Children on Satimessa-elokuvan tapaan laadukas aikuisten draama, ja tälläkin kertaa Field on vakuuttanut ehdokkaita valinneen Oscar-akatemian. Little Children on Oscar-ehdokkaana sovitetusta käsikirjoituksesta, naispääosasta ja miessivuosasta.

Little Children perustuu Tom Perrottan romaaniin. Perrotta on laatinut Fieldin kanssa myös käsikirjoituksen. Perrottan teoksia on filmatisoitu aiemminkin. Hänen romaaninsa Election kääntyi onnistuneesti filmille Alexander Paynen (Sideways) ohjauksessa.

Little Children on ensemble-draama, jonka keskeisimmät roolihenkilöt ovat Sarah (Kate Winslet) ja Brad (televisiosarjasta Angels in America tuttu Patrick Wilson).

Sarah on kirjallisuutta opiskellut perheenäiti, jolla on nelivuotias tytär. Hänen miehensä Richard (Gregg Edelman) on menestyvä liikemies. Iso ja komea talo täydentää perheidyllin raamit, mutta avioliitto vaikuttaa onnettomalta. Brad on puolestaan koti-isä, joka yrittää saada oikeustieteen opintonsa päätökseen. Hänen kunnianhimoinen vaimonsa Kathy (Jennifer Connelly) tekee dokumenttielokuvia.

Sarah ja Brad tapaavat puistossa, jossa molemmat käyvät usein lastensa kanssa. Sarah alkaa flirttailla Bradin kanssa vain ärsyttääkseen tiukkapipoisia puiston lähiörouvia. He alkavat kuitenkin viihtyä toistensa seurassa päivittäin.

Toinen juonikuvio kertoo juuri vankilasta vapautuneesta lasten ahdistelijasta (Jackie Earle Haley). Hänen paluunsa rauhalliseen lähiöön herättää levottomuutta pienten lasten vanhemmissa. Kun Ronnie lähtee yleiselle uima-altaalle sukeltelemaan, seuraa Tappajahain mieleen tuova kohtaus, jossa lapset ryntäävät hätääntyneiden vanhempiensa kutsumina pois vedestä.

Kate Winslet ja Jackie Earle Haley ovat ansainneet Oscar-ehdokkuutensa. Etenkin Haleyn pedofiilihahmo on hätkähdyttävä inhimillisine piirteineen. Sen sijaan Jennifer Connelly tuntuu olevan väärässä roolissa.

Little Childrenissä kuvataan alkavaa keski-iän kriisiä, vanhemmuutta ja monimutkaisia ihmissuhteita älykkäästi ja satiirisesti. Kokonaisuutta häiritsevät liian alleviivaava kertojaääni sekä paikoin keinotekoisen tuntuiset juonenkäänteet. Parhaimmillaan Little Children tuo mieleen American Beautyn ja Fieldin kaiman Todd Solonzin Onnen, mutta se ei jää yhtä voimakkaasti mieleen.

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa