Lomasankarit

GENRE ENSI-ILTA 31.10.2014 TÄHDET

Lomasankarit ei ole ihan tavallinen kotimainen elokuva. Se on kuvattu kokonaan Kreikassa suomalaisten suosimalla Kosin saarella, ja lajityyppi on lapsille ja nuorille suunnattu toimintaseikkailu.

Keskushahmo on teini-ikäinen Toni, joka on perheineen lomamatkalla Kreikan saaristossa. Tonin äiti on kuollut, ja isä on mennyt uusiin naimisiin. Uusperheeseen kuuluu äitipuolen lisäksi Tonin kaksi nuorempaa velipuolta.

Isä ja velipuolet nauttivat lämmöstä ja käyvät sukeltelemassa lämpimässä meressä, mutta Toni ei äitipuolen kehotuksista huolimatta halua lähteä veteen, vaan hän pysyttelee aurinkovarjon alla ja lukee mieluummin kirjaa.

Kyse ei ole pelkästään siitä että Tonia ei huvita uida. Hän oli kerran vähällä hukkua pudottuaan jäihin. Kokemus on aiheuttanut syvän trauman, sillä samalla hän menetti äitinsä. Mutta kun kaunis kreikkalainen tyttö nimeltä Adriana pyytää uimaan, niin Toni ei enää voi kieltäytyä.

Toni ja Adriana alkavat viettää aikaa yhdessä, mutta orastava romanssi keskeytyy, kun Adriana salaperäisesti kidnapataan. Jollain tavalla tapaukseen liittyy hämäräperäinen paikallinen liikemies ja meren syvyyksiin kätketty kulta-aarre. Tonille tärkeintä on kuitenkin löytää Adriana, ja siinä hän joutuu pyytämään velipuoliaan avuksi, vaikka nämä ovatkin hänen mielestään espoolaisia kermaperseitä. Syntyy seikkailu, jossa on mukana vauhdikkaita takaa-ajoja mönkijöillä ja vesijeteillä sekä jännittäviä sukelluskohtauksia, joissa katsojakin pidättää hengitystään. Seikkailun lomassa veljesten välit lähenevät.

Rölli ja kultainen avain -elokuvasta tunnettu ohjaaja Taavi Vartia on tehnyt sujuvan mutta samalla särmättömän lomaseikkailun, jossa korostetaan perhearvoja. Tarunomainen saaristo tarjoaa seikkailulle näyttävät puitteet. Välimerellisistä rannoista ja mutkittelevista vuoristoteistä on otettu kaikki irti. Kuvaaja Mika Orasmaa (Rare Exports, Iron Sky, 8-pallo) onkin alansa huippua. Metsän tarina -elokuvan palkitun musiikin säveltäjä Panu Aaltio on tehnyt mukaansatempaavan soundtrackin, joka varmasti kelpaisi Hollywood-tuotantoihinkin. Mukana on selviä viittauksia Indiana Jonesin seikkailuihin, ja takaa-ajoista tulee mieleen James Bond -elokuvien kaahailut eksoottisissa maisemissa.

Ville Myllyrinne ja Laura Malmivaara sopivat hyvin uusperheen vanhemmiksi. Pääosassa ovat kuitenkin nuoret lapsinäyttelijät. Tonin roolin intensiivisesti esittävä Nuutti Konttinen on näytellyt aiemmin muun muassa elokuvassa Muutoksii sekä televisiosarjassa Ihan sama. Veikka Vainikka ja Emil Auno velipuolina näyttelevät myös mukavan luontevasti. Mukana on myös kreikkalaisia näyttelijöitä.

Lomasankarien ongelma on ehkä se, että sille ei välttämättä löydy kohderyhmää. Pienille lapsille se on ehkä liian jännä. Teini-ikäisille katsojille taas elokuvan seikkailut voivat olla liian nössöjä, varsinkin jos vaihtoehtona on Hollywoodissa tuotettuja sarjakuvafilmatisointeja.


Aiheeseen liittyvät elokuvat