Looper

2.11.2012 08:22
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.11.2012

Aikamatkustus on tieteisfiktion aiheena vanha. Kirjallisuuteen ajassa matkustaminen tuli H. G. Wellsin Aikakone-romaanin (1895) myötä. Aikamatkailulla on tärkeä rooli niin Terminator-elokuvissa kuin Paluu tulevaisuuteen -sarjassa. Ajassa on matkustettu myös monissa tv-sarjoissa Aikahypystä Lostiin.

Vuosiin 2044 ja 2074 sijoittuva Looper on yksi parhaista aikamatkustuselokuvista koskaan ja kiinnostavimpia tieteiselokuvia pitkään aikaan. Se on vetävä, yllättävä ja hyvin kirjoitettu, ja siinä on vahva emotionaalinen lataus. Se sivuaa aikamatkailun nostattamia moraalisia kysymyksiä ja ihmisenä olemisen vaikeutta.

Looper on yhdysvaltalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnsonin kolmas elokuva. Johnson on ottanut aimo harppauksen kolmen vuoden takaisesta, keskinkertaisesta The Brothers Bloomista. Johnsonin esikoisohjauksen, film noir -vaikutteisen Brickin (2005), pääosassa nähtiin Joseph Gordon-Levitt. Gordon-Levitt näyttelee myös Looperin päärooliin.

Looperin maailma on synkkä, väkivaltainen ja rajusti eriarvoistunut. Ihmishenki on halpa, ja ihmissuhteet pinnallisia. Vuonna 2044 aikamatkustus ei ole vielä todellisuutta, mutta 30 vuoden päässä tulevaisuudessa on. Sen vaarat on jo huomattu, ja siitä on tullut laitonta, alamaailman hyödyntämää toimintaa. Aikamatkustus mahdollistaa sen, että kokonainen ihmiselämä vaikutuksineen saatetaan siivota pois.

Joe (Gordon-Levitt) on palkkatappaja, looper, joka ampuu tulevaisuudesta lähetetyt uhrinsa nopeasti ja ajatuksetta. Joe tietää jatkavansa veristä työtään siihen saakka, kunnes hänen eteensä ilmestyy hänen vanhempi versionsa. Itsemurhan jälkeen hän on vapaa nauttimaan viimeisistä 30 elinvuodestaan.

Kolmekymppinen Joe elää ahtaan apaattisessa kierteessä, jossa on vähän tilaa tunteille tai epäilyille. Hän valmistautuu aikaan uransa jälkeen ja unelmoi Pariisista. Hän uskoo olevansa vahvoilla, kunnes joutuu kasvokkain tulevan itsensä (Bruce Willis) kanssa. Vanhempi Joe taistelee hengestään ja onnistuu pakenemaan.

Sekä tulevaisuudesta tullut että nykyinen Joe ovat pian hengenvaarassa. Gordon-Levittin näyttelemä nuori mies päätyy etäistä maatilaa asuttavan yksinhuoltajaäidin (Emily Blunt) pihamaalle. Kaupungissa vanhempi Joe haluaa saattaa vaarallisen ja arveluttavan kostoretkensä päätökseen.

Looper on erittäin oivaltavasti roolitettu. Elokuvan löytöjä on uskomaton lapsinäyttelijä Pierce Gagnon. Pehmeän oloinen Jeff Daniels on mainio valinta rikollispomon osaan. Emily Blunt on viettelevä ja särmikäs, ja Bruce Willis tekee sen minkä parhaiten osaa.

Looperin sydän on kuitenkin muuntautumiskykyinen Gordon-Levitt. Hänen maskeeratut kasvonsa hämmentävät aluksi, mutta ilmeettömyys ja nenän muoto selittyvät, kun häntä seuraa Willisin rinnalla. Gordon-Levitt on kertonut valmistautuneensa rooliin katselemalla Willisin varhaisia elokuvia ja omaksumalla niistä vanhemman näyttelijän piirteitä. Gordon-Levitt on sympaattinen ja maneeriton näyttelijä, johon on helppo samastua.

Looper on harvinaisen omaperäinen ja älykäs, art house -henkeen tehty dystooppinen tieteistoimintaelokuva. Sen toimintajaksot on toteutettu tyylillä: ne hengästyttävät ilman itsetarkoituksellista tehosteilla herkuttelua. Vaikka elokuvan tarina ei kaikilta osin kestä lähempää tarkastelua, on se kyllin uskottava, jotta pienet virheet on helppo ohittaa. Ei tarvitse olla aikamatkustaja povatakseen elokuvalle vahvaa kulttisuosiota tulevaisuudessa.

Looper -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa