Love Is All You Need

GENRE , ENSI-ILTA 07.12.2012 TÄHDET

Tanskalainen nykyelokuva on ollut jo vuosikaudet kadehdittavan tasokasta ja voimissaan. Sen tietää jokainen, joka on katsonut Susanne Bierin, Lars von Trierin tai Thomas Vinterbergin ohjauksia. Bierin Oscar-palkittu Kosto (2010) oli tästä erinomainen esimerkki.

Bierin ohjaustöissä on jälkiä paitsi dogma-aatteen ihanteista, myös rakkaudesta 1940- ja 1950-lukujen klassisiin melodraamoihin. Rakastan sinua ikuisesti (2002), Brothers (2004) ja Häiden jälkeen (2006) olivat vahvan tunteikkaita, oivaltavasti ohjattuja ja käsikirjoitettuja draamoja, joissa miespäähenkilöt kärsivät sisäisten tarpeidensa ja ulkoisten odotusten ristipaineessa.

Myös tuoreimmassa ohjauksessaan Love Is All You Need Bier sivuaa miehisen kahtiajakautumisen ongelmaa. Elokuvan keskiössä on kuitenkin keski-ikäinen nainen ulkonäköpaineineen ja huonoine itsetuntoineen. Viehättävän sentimentaalinen draamakomedia muistuttaa Bierin ohjauksista eniten elokuvaa Se ainoa oikea (1999).

Pierce Brosnan on elokuvan lukkiutunut, katkera menestyjä Philip. Hedelmä- ja kasvisbisneksellä rahaa tekevä tärkeilijä matkustaa Kööpenhaminasta Italiaan poikansa Patrickin (liikuttava Sebastian Jessen) häihin. Juhla järjestetään rapistuneessa mutta tunnelmallisessa, sypressien ja sitruunapuiden varjostamassa villassa, jossa Philip vaimoineen vuosia aikaisemmin asui.

Philipin viileä, torjuva asenne alkaa rakoilla, kun hän tutustuu morsiamen äitiin, rintasyövästä toipuvaan kampaaja Idaan (Trine Dyrholm). Idan elämä on ankarassa käymistilassa paitsi vakavan sairauden myös aviomiehen sänkyseikkailujen takia. Leifillä (Kim Bodnia) on otsaa raahata tuore, Idaa puolet nuorempi tyttöystävänsä myös hääpaikalle.

Ida on kuitenkin selviytyjä. Hän päättää säilyttää kasvonsa hämmennyksen keskelläkin ja kantaa taakkansa ylväästi. Naisen suoruus, vaatimattomuus ja valoisuus vetoavat Philipiin toisin kuin häitä touhuava, voimalla päälle käyvä käly Benedikte (aina mainio Paprika Steen).

Philipin ja Idan ujosti lämpenevät tunteet saavat tukea Sorrenton auringon kultaamista postikorttimaisemista. Kieli poskessa valittu musiikki tuo elokuvaan etäännytettyjä, ironisia sävyjä.

Parhaiden rakkauselokuvien tapaan Love Is All You Needissä on raikkautta ja viisautta. Totuuteen pyrkiminen on tosirakkauden edellytys, Anders Thomas Jensenin ja Bierin tarina muistuttaa. Elokuvan käsikirjoitus on rento mutta jäntevä. Bier ohjaa erinomaisella varmuudella. Paljosta on kiittäminen Trine Dyrholmin kauneutta ja ilmaisuvoimaa.

Love Is All You Need palauttaa hyvällä tavalla mieleen Kreikan saaristossa kuvatun Abba-musikaalin Mamma Mia! (2008). Molemmissa elokuvissa on sydäntä ja riemukasta rytmiä, lempeä ja tervetullutta lämpöä.

Elokuvia yhdistää myös Pierce Brosnan, jonka silmien siristelyssä en koskaan ole nähnyt mitään sykähdyttävää. Mutta Bier onnistuu mahdottomassa: jähmeä brittinäyttelijä sulaa vaivatta niin rakastavaan hymyyn kuin vavahduttavaan itkuun. Kuten niin moni mies Bierin elokuvissa ennenkin.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat