Love Lies Bleeding

Saint Maudilla vuonna 2019 kohauttanut Rose Glass provosoi myös kakkoselokuvallaan, jossa fitness-harrastuksen ruokkiminen steroideilla eskaloituu verisiksi yhteenotoiksi. (Ikäraja K-16)

30.5.2024 14:37
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 31.05.2024

Brittiohjaaja Rose Glass kohahdutti elokuvamaailmaa debyyttileffallaan Saint Maud (2019). Se oli rohkeasti kerrottu tarina mielenterveysongelmien suhteesta väkevään uskonnolliseen heräämiseen. Glassin kakkosleffa Love Lies Bleeding on aivan yhtä provosoivaa tavaraa, joka ei myöskään jätä katsojiaan kylmäksi.

Elokuva kertoo Lousta (upea Kristen Stewart), rähjäisen pikkukaupungin sotkuisen punttisalin managerista, jonka elämä on lähinnä pelkkää epäonnistumista ja kitumista. Kun kaupunkiin saapuu energinen ja sellaisella söpön kasarilla tavalla säteilevä fitness-kisailija Jackie (valokeilan varastava Katy O’Brien), kaikki muuttuu.

Lou iskee silmänsä Jackieen. Naiset bondaavat nopeasti ja päätyvät tietenkin myös petiin. Lou ehdottaa Jackielle roidien käyttöä, koska ”kaikkihan sitä nyt käyttää”. Jackie innostuu roinasta kuitenkin hieman liikaa, ja pian käynnistyy valtaisa lumivyöry, jonka jyräämäksi jäävät muun muassa Loun rikollinen isäpappa (hurja Ed Harris) sekä muu perhe. Tapahtumat eskaloituvat väkivaltaisiksi yhteenotoiksi ja verisiksi ongelmiksi.

Glass on erinomainen mielenterveysongelmien kuvaaja. Tabuilla leikittelevässä draamassa ei pitäisi olla nauramisen aiheita, mutta niin vain Glass onnistuu löytämään pikimustaa huumoria sellaisista hyssyttelyn aiheista kuten perheväkivalta, läheisriippuvuus sekä muut toksiset suhdemallit. Elokuvan loppua kohden meno äityy jopa surrealistiseksi, kun mieli alkaa rakoilla.

Love Lies Bleedingin ajankuva on myös suorastaan nautinnollisen nostalginen – siis jos rakastaa kasarin vhs-estetiikkaa ja sen ajan halpisleffoja. Kaikkialla näkyy likaa ja öljyistä roskaa. Yhdestäkään hahmosta tai heidän surkeasta maailmastaan ei löydy puhtautta. Kaikki on hieman vinksallaan tai rikki.

Elokuvaa voi suositella kaikille Coenin veljesten komedioista pitäville. Ohjaaja-käsikirjoittaja Rose Glassin huumori on hyvin samankaltaista, mutta sitä on höystetty vielä briteille tyypillisellä kuivahkolla ja pimeämmällä kerroksella. Glassista on noussut nopeasti varteenotettava indie- ja auteur-tekijä.

Niko Ikonen

Love Lies Bleeding -elokuvan traileri

Lisää luettavaa