Lumière!

GENRE ENSI-ILTA 06.10.2017 TÄHDET

Modernilla teknologialla häikäisevän hienoksi restauroitu katsaus elokuvan alkuhetkiin.

Lumière-instituutin johtaja ja Cannesin elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Thierry Frémaux esittelee Lumière!-dokumentissaan 108 täysin restauroitua Lumièren veljesten elokuvaklassikkoa ja kadonnutta helmeä. Lumiéren veljekset olivat 1800-luvun lopun keksijöitä, jotka tulivat kutomotehtaiden ja muiden bisnestensä ohella kehittäneeksi elokuvan. Louis ja Auguste tekivät yhteensä noin 1 400 50-sekuntista elokuvaa vuosina 1895–1905.

Yleensä veljeksistä puhutaan dokumentaristeina, mutta Frémaux esittelee kuitenkin veljesten ohjaustaitoja. Dokumentin mielenkiintoisinta antia onkin verrata Lumièren veljesten elokuvia nykyklassikoihin. Eivätpä elokuvat ole lopulta niin paljon muuttuneet 120 vuodessa kuin moni ajattelee. Tietenkin meillä on nykyään tietokone-efektit ja ties mitkä apulaitteet mutta kuvakompositiot, leikkaukset, rajaukset ja itse sisältö ovat lähes identtisiä nykyelokuvan kanssa. Visuaalisuus tulee klassisen kuvataiteen kautta.

Dokumentti ei oikeastaan tarjoile kovinkaan kummoista elämystä varhaisen elokuvataiteen ystäville, mutta kaikille muille cinefiileille ja elokuvaharrastajille se antaa erinomaisen tilaisuuden nähdä kuinka elokuva syntyi. Restaurointi on mestarillisesti tehty ja kuva suorastaan häikäisee 4k-versiona.