Lumikki ja metsästäjä

GENRE ENSI-ILTA 08.06.2012 TÄHDET

Lumikki-satu on filmattu suorina sovituksina tai tarun erilaisina versiointeina valkokankaalle sekä suoraan televisioon ja kotiteatteritallenteille lukemattomia kertoja. Vaikka Disneyn animaatio vuodelta 1937 ei ole läheskään ensimmäinen versio, se on muodostunut virstanpylvääksi, johon kaikkia muita käytännössä verrataan. Ohjaaja Rupert Sandersin uutuus yrittää välttää aikaisempien näkemysten varjon antamalla nimihenkilön ohella huomattavasti tavallista runsaammin valkokangasaikaa tärkeille sivuhenkilöille.

Uudesta taustatarinan lisäyksestä hyötyy eniten tarinan ilkimys, paha noitakuningatar, joka on murhannut Lumikin isän ja ryövännyt tämän valtakunnan. Aikaisemmin hänen pahuutensa motivaatioksi on riittänyt, että hän on turhamainen narsisti, joka kadehtii Lumikin kauneutta. Nyt hänet esitetään lapsena hyväksikäytetyksi naiseksi, joka on oppinut, että hän voi hallita hyväksikäyttäviä miehiä vain kauneudellaan. Taikuuden kautta kauneudesta on tullut hänen voimansa, ja kauneuden menetys tarkoittaa myös vallan katoamista.

Kuningatar Ravennalla on siis hyvä syy ylläpitää nuoruuttaan imemällä sitä muista ihmisistä ja koko valtakunnasta. Kun hän kuulee, että Lumikin sydämen myötä hän saisi ikuisen elämän, hänellä on hyvä syy kääntää kuningaskunta ylösalaisin tytön löytääkseen. Roolista selvästi nauttiva Charlize Theron esittää Ravennaa vihaa ja inhoa tihkuen; hänen paha kuningattarensa tiedostaa olevansa paha, mutta vuodet – itse asiassa vuosisadat – ovat paaduttaneet hänet. Hän oikeuttaa julmuutensa sillä, että hänelle on oltu julmia.

Tyrmästään karanneen Lumikin perään lähetetään metsästäjä, joka tuntee kuningattaren taikavoimia uhmaavan maagisen metsän. Alkoholisoitunut mies houkutellaan ihmismetsästykseen lupauksilla palauttaa tämän vaimo kuolleista. Realistina hän kuitenkin suhtautuu epäillen kuningattaren lupauksiin ja päätyy opastamaan Lumikkia tietämättä tämän syntyperää.

Lähes parimetrinen Chris Hemsworth on ulkoisestikin hyvä valinta yrmyn metsämiehen rooliin. Hänellä on apunaan myös se tosiasia, että Lumikin tappajaksi tarkoitettu mutta tyttö säälivä hahmo on sadussa ja aikaisemmissa elokuvissa hyvin pienessä osassa. Hemsworthilla on päähenkilöistä siis vähiten painolastia ja eniten vapautta tehdä roolista omansa. Hän myös käyttää tilaisuuden hyväkseen ja onnistuu tekemään haavoittuneesta mutta hyväsydämisestä körmystä uskottavan ja monivivahteisen hahmon.

Kristen Stewart on Lumikkina kolmikon heikko lenkki. Hän on sisäänpäinkääntynyt mutisija, joka onnistuu joka hetki näyttämään siltä, että olisi mieluummin missä tahansa muualla. Mutta hänkin kantaa uskottavasti niin prinsessan hepenet, metsään sopivat nahkaloimet kuin hohtavat sotisovatkin, kun on aika koota valtakunnan sorretut ihmiset ja taruolennot vastarintaan pahuuden voimia vastaan.

Kokenut ja palkittu mainosohjaaja Sanders heittäytyy pelottomasti kokopitkän seikkailuelokuvan ohjaksiin ja luo useita vahvoja kohtauksia. Hän on rakentanut kokonaisen fantasiamaailman ja kansoittanut sen erilaisilla olennoilla ja kansoilla, joille on selvästi luotu kattavat taustatarinat. Samalla hän on jäänyt oman visionsa vangiksi keskittyen upeisiin vistoihin ja pieniin yksityiskohtiin, kun pitäisi kuljettaa tarinaa eteenpäin tai syventää sen henkilöitä. Alkuasetelman ja kiireisen tuntuisen loppuselvittelyn välistä olisi kevyesti voinut nipsaista parikymmentäkin minuuttia.

Sanders lainaa rutkasti muista lähteistä, animesta ja isoista fantasiaspektaakkeleista. Lumikki ja metsästäjä kärsii huikeiden maisemakuvien yhdennäköisyydestä Taru sormusten herrasta -trilogian kanssa, koska eeppisyys jää ulkoasun varaan. Lumoavuus olisi vaatinut panostusta henkilöhahmoihin, jotka suurimmaksi osaksi jäävät juonielementeiksi persoonallisuuksien sijaan. Elokuva ei nimestään huolimatta saa syvyyttä Lumikin ja metsästäjän yhteiseen tarinaan.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat