Lunastajat

Genre-elokuva ei pysty lunastamaan paikkaansa kotimaisen findie-roskaleffavuoren huipulla. (Ikäraja K-16)

9.12.2022 10:05
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.12.2022

Niko Kelkka ja Miro Laiho tekivät korona-aikana kauhukomedian, jossa kaksi tuomiopäivän kultin jäsentä pyrkii pestaamaan kirkkoonsa uusia jäseniä. Roope Salmisen näyttelemä märkäkorvakultisti Joakim sekä kokenut ja totinen Kristoffer (Eino Heiskanen) saapuvat potentiaaliselle talolle, jossa he aloittavat määrätietoisen ja ehkä hieman kyseenalaisen käännytystyön.

Käännytys menee kuitenkin pipariksi ja porukkaa kuolee. Siivoushommia syntyy, mutta ovikelloa pimpotetaan kesken kuurauksen. Käy ilmi, että talon omistava pariskunta on osa roolipeliporukkaa ja sattuu olemaan peli-ilta. Ovelle lappaakin populaa jatkuvalla syötöllä. Kultistikaverukset joutuvat osallistumaan peliin päästäkseen pois nihkeästä tilanteesta.

Yllätyskäänteet kuitenkin odottavat, ja peli muuttuu vaaralliseksi henkiinjäämistaisteluksi puolin ja toisin.

Minulla on pieni epäilys, että Lunastajat on ollut alkujaan lyhytelokuvaprojekti, mutta koronan takia se on kasvanut kokopitkäksi elokuvaksi. Marraskuisilla Night Visions -festareilla ensi-iltansa saanut elokuva saapuu myös laajempaan levitykseen, vaikkei sen paikka valkokankailla oikeastaan ole. 92-minuuttista elokuvaa olisi nimittäin pitänyt typistää rankalla kädellä, ja juuri lyhärinä se olisi saattanut olla makoisa gore- ja väkivaltamässäily.

On tietenkin kiva, että Suomessa tehdään tällaisia nörttileffaprojekteja, mutta Lunastajien tarina ei kanna hirveän pitkälle. Nörtit ja kultistit pelaavat roolipeliä ja sössöttävät loputtomasti yhdentekeviä asioita. Kun vihdoin päästään goremeininkeihin, on homma edennyt jo tylsistyttäväksi jankkaamiseksi.

Tykkään roskakalkkunoista ja kunnon överistä goreroiskuttelusta, mutta Lunastajat ei onnistu lunastamaan paikkaansa kummastakaan genrestä. Joo, elokuva on tehty lähinnä talkoovoimin ilman tukirahoja, ja joo, sen cgi-efektit ovat yllättävän hyviä findie-leffaksi, mutta ei se silti yllä lähellekään suomalaisen roskarainavuoren huippua. Ilmeisesti siitä kuitenkin pidettiin Night Visions -festareilla, joten toivottavasti tekijät tienaavat ainakin omansa takaisin.

Niko Ikonen

Lunastajat -elokuvan traileri

Lisää luettavaa