Maaginen kristalli

/ GENRE , , ENSI-ILTA 18. marraskuuta TÄHDET

Niko – lentäjän poika elokuvan taustalla työskennelleiden animaatiovelhojen uusin taidonnäyte on kolmiulotteisena nähtävä jouluseikkailu Maaginen kristalli. Animaatio on Itse Valtiaat -tv-sarjan animaattorin roolista ponnistaneen Antti Haikalan esikoisohjaus. Elokuvan ympärille on rakennettu Red Caps -tuoteperhe, joka sisältää elokuvan lisäksi tv-sarjan sekä online-pelin.

Maagisessa kristallissa orpo ja yksinäinen mutta hyväsydäminen ihmispoika Yotan (äänenä Jukka Nylund) joutuu yllättäen Joulupukin (lempeänä äänenä Veikko Honkanen) ilkeän kaksoisveljen Basilin (Veeti Kallio) silmätikuksi. Basil nimittäin haluaa valjastaa Yotanin hyvyyden avukseen Joulupukin maagisen kristallin ryöstämiseksi. Sen avulla Joulupukin katkeroituneella, kaksi minuuttia nuoremmalla pikkuveljellä olisi mahdollisuus nousta itse Joulupukiksi Joulupukin paikalle ja samalla orjuuttaa koko maailman lapset.

Yotan joutuu tahtomattaan vetäistyksi mukaan huimaan seikkailuun, jossa vaakalaudalla on koko maailman joulu. Ehtiikö hän pelastaa Joulupukin kristallin ilkeän Basilin kynsistä ennen kuin joulu on pilalla ja paha vallannut ihmisten mielet? Avukseen Yotan saa pikkuisen Jiffy-oravan (Kiti Kokkonen), lentävän Poron (Santtu Karvonen) sekä joukon erilaisilla taikavoimilla varustettuja joulutonttuja Korvatunturilta.

Maagisen kristallin visuaalinen tyyli muistuttaa suuresti Niko-elokuvaa ja näyttää Pixar-tasoon tottuneen katsojan silmään kömpelöltä. Animaation tarina nojaa vahvasti perinteisen seikkailun muottiin, jossa veljesten välinen katkeruus ja kilpailuasema syöksee maailmanrauhan vaakalaudalle ja rauhan voi palauttaa vain yksittäinen, hyvyydessään voimakas nuori poika.

Visuaalista muovisuutta enemmän huomio kiinnittyykin käsikirjoituksen yksinkertaisuuteen. Se luottaa kolmiulotteisen efektin lisäämiseksi luotuihin, loputtomilta tuntuviin takaa-ajoihin lumisissa maisemissa, eikä hahmojen syventämiseen tai tarinan monipuolistamiseen käytetä tarpeeksi aikaa. Vaikka Suomessa ei teknisesti tai taloudellisesti olisikaan mahdollisuuksia tuottaa samanlaista visuaalisuutta kuin suurilla animaatiostudioilla, elokuvan onnistumisen taustalla on kuitenkin aina hyvän tarinan taika. Ja tarinan käsikirjoituksen suhteen tekijät voisivat ottaa mallia Pixarilta tai Ghibliltä, sillä lapsille suunnatun animaatioseikkailunkin tarina voi olla kirjoitettu yhtä koukuttavaksi ja monipuoliseksi kuin näytelty elokuva.

Maagisen kristallin suurin viehätys ei olekaan sen suoraviivaisessa tarinassa vaan nokkelassa dialogissa ja hilpeissä ääninäyttelijöissä, jotka antavat elokuvan hahmoille aivan omanlaisensa persoonallisuudet ja nostavat näin kokonaisuuden keskinkertaisuuden suosta. Varsinkin vahvoilla murteilla puhuvat sivuhahmot Jiffy ja Poro sekä Basilin höpsö robottiarmeija herättävät katsojassa hilpeyttä erittäin positiivisella tavalla ja paikkaavat näin stereotyyppisten päähahmojen yksiulotteisuutta.Filmtrailer.com