Maailman viimeinen kirjakauppa

Kekseliäs ja idealistinen dokumentti on hieno essee kirjallisuuden ystäville mutta tuntuu jääneen toteutuksensa puolesta puolitiehen.

11.10.2017 15:35
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 13.10.2017

Maailman viimeinen kirjakauppa on eräänlainen älyköiden Little Miss Sunshine: neljä maailman suurkirjallisuutta hengittävää persoonaa kohtaa toisensa ja matkustavat minibussilla syrjäisimpään löytämäänsä maailmankolkkaan, jonne on tarkoituksena pystyttää kirjakauppa. Vahvasti draamallisessa dokumentissa ei ole konkreettista yhteistä kieltä, mutta henkilöt on saatu keskustelemaan vaivatta monimutkaisia kirjallisuuskeskusteluja omilla kielillään suomeksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi.

Syvällistä kirjallisuuskeskustelua siivittää kaunis kuvaus, mutta kokonaisuus jää hieman latteaksi. Idea ja lähtokohdat ovat erittäin hyvät ja uudella tavalla kiinnostavat, mutta elokuva ei lähde lentoon. Maailman viimeistä kirjakauppaa on hankala kutsua dokumentiksi, koska keskustelut ja tilanteet ovat niin vahvasti lavastettuja, että pelkästään se vieraannuttaa katsojaa. Sisältöä keskusteluista kuitenkin löytyy, mikä onkin elokuvan tärkein asia.

Tärkein viesti on elokuvantekijöiden pelko maailmankirjallisuuden tilasta: ihmiset lukevat entistä vähemmän ja Vihan hedelmien tai muiden klassikoiden sijaan luettavaksi valitaan uusin pohjoismainen dekkari. Ristiretkeläiset ovat tuoneet itselleen tärkeimmät romaaninsa mukanaan yrittäen pelastaa ne lopulliselta unohdukselta.

 

Maailman viimeinen kirjakauppa -elokuvan traileri

Lisää luettavaa