Mahtava Oz

13.3.2013 14:48
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 15.03.2013

Yhdysvaltalainen L. Frank Baum (1856–1919) tunnetaan Ozin ihmemaasta kertovista lastenkirjoistaan. Epäilemättä tunnetuin Oz-filmatisointi on Victor Flemingin ohjaama satumusikaali Ihmemaa Oz vuodelta 1939. Kirjasarjan samannimiseen avausteokseen perustuvassa elokuvassa pyörremyrsky kiidättää Judy Garlandin ikonisen Dorothy-tytön Kansasista Oziin, värikkääseen ihmemaahan, jossa on pikkuväkeä, noitia ja puhuvia variksenpelättejä. Dorothyn kotiinpaluuyritys on road trip Ozin velhon luokse, sillä suuri ja mahtava velho osaisi kuulemma taikoa tytön takaisin Kansasiin. Kun velho lopulta tavataan, hän paljastuu pelkäksi hyväsydämiseksi puoskariksi.

Mahtava Oz toimii esinäytöksenä Dorothyn tarinalle. Se kertoo tarinan kiertävästä silmänkääntäjästä, Oziksi kutsutusta Oscarista, jonka tornado riepottaa keskilännestä Oz-nimiseen valtakuntaan parikymmentä vuotta ennen Kansasin tyttöä. Ozissa taivaalta tipahtanutta taikuria pidetään suurena velhona, jonka on määrä vapauttaa ihmemaa pahan noidan pauloista. Valtakunnan nimeä kantavalla, hiukkasen omahyväisellä tempuntekijällä ei ole mitään mainetta ja mammonaa vastaan, joten hän antaa kaikkien uskoa mahtavuuteensa. Ozissa on kuitenkin kauniita noitia (Mila Kunis, Rachel Weisz ja Michelle Williams), joiden juonittelu särkee sydämiä ja saa pakan niin sekaisin, että taikuri-Ozin on laitettava ryhtiä pyttyyn ja löydettävä sisäinen aikuisensa.

James Francon charmi sopii kuin nakutettu Ozille, joka on naistenmies, showmies ja lurjus – muttei kuitenkaan sydämeltään luihu. Ozin housuihin sovitettiin ennen kuvauksia myös Robert Downey Jr.:ia ja Johnny Deppiä, mutta juuri Francossa on herttaiseen pöyhkeilijään sopivaa pehmeyttä.

Kauhusta ja supersankaritoiminnasta tunnetun Sam Raimin ohjaus saavuttaa hyvän tasapainon vanhanaikaisen meiningin ja nykyaikaisen rennon otteen välillä; ironisia silmäniskuja välttävässä elokuvassa on sympaattista viattomuutta. Samalla Mahtavaa Ozia vaivaa kuitenkin varovaisuus. Esimerkiksi maiskisten kääpiökansa on ilmeisesti läpäissyt sarkasminvaaradetektorin vain töin tuskin, niin ohimennen sitä elokuvassa nähdään. Lastenelokuvasta ei tämän teoksen kohdalla voida puhua hyvällä tahdollakaan, vaikka alkuteos antaisi siihen kaikki ainekset. Lapsia ajatellen Mahtava Oz on turhan karmiva ja keskittyy liiaksi lemmenkuvioihin, mutta aikuisille se taas on liian lälly.

Ulkoasultaan Ozin tarina on sekoitus Ihmemaa Ozin Technicolor-irrottelua ja Liisa ihmemaassa ja Jali ja suklaatehdas -elokuvien räikeää psykedeliaa. Elokuvaan luotu maailma on ennemmin pastissi kuin pelkkä kumarrus Victor Flemingin Ozin suuntaan. Hienoimmillaan maisema on avausjakson mustavalkoisessa, nostalgisessa Kansasissa. Viihdyttävät 3D-sinkoilut istuvat miljööseen kiitettävästi.

Hyvän ja pahan taistelussa hyvällä on suhteellisen harvoin kovin näyttäviä temppuja hihassaan, mutta Mahtava Oz pärjää tällä saralla mukavasti. Halutessaan elokuvan voi nähdä jopa kannanottona väkivallattoman vastarinnan puolesta.

Mahtava Oz -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa