Medusan perintö

21.9.2012 09:04
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 21.09.2012

Kolmessa Robert Ludlumin kirjoihin perustuvassa Medusa-jännärissä pääosaa esittänyt Matt Damon ei halunnut tehdä elokuvasarjalle neljättä osaa. Damon olisi halunnut, että kaksi edellistä Medusa-elokuvaa ohjannut Paul Greengrass olisi jatkanut ruorissa. Lopputulos kuitenkin oli, että sekä Greengrass että Damon kieltäytyivät tekemästä lisää Medusa-elokuvia. Elokuvastudio taas halusi jatkaa menestyskonseptia, joten kehiteltiin täysin uusi päähenkilö.

Oscar-palkitussa The Hurt Lockerissa läpimurron tehnyt Jeremy Renner esittää samantyyppisen agenttiohjelman tuotetta kuin Damonin roolihahmo Jason Bourne. Tälläkin kertaa tiedusteluorganisaation taustalta paljastuu monenlaisia vehkeilyjä. Rennerin esittämä Aaron Cross joutuu pitkälle ja toiminnantäyteiselle pakomatkalle mukanaan viehättävä perinnöllisyystutkija Shearing (Rachel Weisz).

Tony Gilroy on ollut mukana käsikirjoittamassa kaikkia Medusa-elokuvia, ja nyt hän on saanut myös ohjaajan vastuun. Mikään valtava urahyppäys ei sinänsä ole kyseessä, sillä Gilroy on toiminut ohjaajana aiemminkin – ja varsin menestyksekkäästi. Hänen ohjaamansa Michael Clayton (2007) sai peräti seitsemän Oscar-ehdokkuutta. Gilroylla on visuaalista silmää ja tyylitajua, mutta toimintaohjaajana hän ei ole läheskään yhtä hyvä kuin Greengrass. Takaa-ajot ja toimintakohtaukset eivät saa kämmeniä hikoamaan kuten aiemmissa Medusa-elokuvissa.

Ei elokuva kuitenkaan mikään hutilaukaus ole. Se on kaikin puolin viihdyttävä ja taitavasti rakennettu agenttijännäri, mutta kokonaisuutena perintö jää silti hieman laihaksi.

Jeremy Renner on sinänsä hyvä valinta päärooliin, mutta hänen roolihahmostaan ei välity samanlaista inhimillisyyttä kuin Damonin esittämästä Bournesta. Tietynlainen kliinisyys vaivaakin koko elokuvaa – ikään kuin se olisi luotu samassa laboratoriossa kuin agentit, joista se kertoo.

Medusan perintö -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa