Metsäjätti

GENRE ENSI-ILTA 11.09.2020 TÄHDET

Miika Nousiaisen romaaniin perustuva Metsäjätti on sympaattinen elokuva, jossa ollaan pienen ihmisen puolella. Jussi Vatanen tekee luontevan pääosasuorituksen, ja muutkin näyttelijät ovat hyviä.

Jussi Vatasen esittämä Pasi on pikkukaupungin poika, joka on kasvanut vaatimattomissa oloissa vaneritehtaan varjossa. Aikuisena hänestä on tullut hyväpalkkainen ekonomi. Hän asuu Helsingissä ja työskentelee Metsäjätti-konsernissa.

Kaikki näyttää hyvältä Pasin elämässä. Linda-vaimo (Sara Soulié) odottaa lasta, ja uutta ylellistä asuntoa käydään katsastamassa. Sitten Pasi saa hankalan komennuksen. Hänen on lähdettävä lapsuuden maisemiin Törmälään tehostamaan Metsäjätti-konserniin kuuluvan vaneritehtaan tuotantoa.

Edessä on raskaita päätöksiä, sillä monet tehtaan työntekijät ovat tuttuja jo lapsuudesta. Yksi heistä on Janne, jonka kanssa Pasi kasvoi yhdessä kuunnellen Iron Maidenia ja Metallicaa. Nyt Pasista on tullut Jannen ja muiden asukkaiden silmissä Helsingin herra, joka kurvaa tehtaan pihaan komealla autolla jakamaan käyntikorttejaan ja mahdollisesti myös irtisanomisia.

Metsäjätti perustuu Miika Nousiaisen vuonna 2011 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Suosikkikirjailijan tuotannosta on aiemmin filmattu myös esikoisromaani Vadelmavenepakolainen. Nousiainen kirjoittaa sujuvaa tekstiä ja eloisaa dialogia, ja hänen tekstinsä on helppo nähdä elokuvina.

Metsäjätin on ohjannut Ville Jankeri, joka on myös laatinut käsikirjoituksen yhdessä Timo Turusen kanssa. Kotimaisen menestysromaanin sovittaminen onkin Jankerille tuttua: hänen esikoisohjauksensa Pussikaljaelokuva (2011) perustui Mikko Rimmisen kirjaan. Välissä Jankeri on ohjannut romanttisen komedian Onnenonkija (2016).

Elokuva seuraa melko uskollisesti romaanin kulkua. Siinä päästään jopa Metallican keikalle aivan kuin kirjassa – sattui nimittäin niin onnellisesti, että suosikkibändin Suomen-keikka osui yksiin kuvausaikataulun kanssa.

Mikään yksi yhteen -filmatisointi ei kuitenkaan ole kyseessä. Elokuvan loppuratkaisu ja tarinan viimeiset vaiheet poikkeavat selvästi kirjasta, ja romaanin lukeneille se tuo mukavia yllätyksiä, vaikka elokuvan lopetus ehkä onkin hieman liian ruusuinen.

Osa dialogista on napattu suoraan kirjasta, ja se toimii. Näyttelijät ovat rooleissa kuin kotonaan. Jussi Vatanen on kuin luotu Pasin rooliin. Pasi on pessimistinen jurottaja, mutta roolihahmosta löytyy muitakin tasoja tarinan edetessä. Samaa voi sanoa Hannes Suomisen esittämästä Jannesta.

Kirjassa Pasin tiukka esimies oli miespuolinen, mutta elokuvassa roolihahmo on nainen – ehkä elokuvasta olisi muuten tullut liian äijämäinen. Anu Sinisalo on roolissa vakuuttava, joten sekin ratkaisu toimii.

Metsäjätti on mukava kotimainen elokuva, josta todennäköisesti pitää, jos on pitänyt myös Nousiaisen kirjasta. Se on ystävyyttä ja ihmissuhteita korostava sympaattinen elokuva, jossa ollaan pienen ihmisen puolella kasvottomia jättiyhtiöitä vastaan.

Jussi Huhtala