Michael Jackson's This Is It

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Tässä se nyt on!

Ennen kuolemaansa Michael Jackson suunnitteli poikkeuksellisen näyttävää paluuta esiintymislavoille. Jacksonin oli tarkoitus pitää peräti 50 konsertin sarja Lontoon O2-areenalla heinäkuun 2009 ja maaliskuun 2010 välillä. Popin kuningas kuitenkin kuoli sydänkohtaukseen 25. kesäkuuta 2009, ja hänen suuri paluunsa jäi toteutumatta.

Jotain kuitenkin jäi faneille perinnöksi. Konserttisarjan harjoituksissa kuvattiin yli sata tuntia filmimateriaalia, jonka pohjalta koostettiin dokumenttielokuva This Is It.

Elokuva tuli keskiviikkona ensi-iltaan, ja sitä esitetään teattereissa vain kaksi viikkoa. Dokumentin on ohjannut Jacksonin yhteistyökumppani Kenny Ortega, joka toimi myös konserttisarjan lavashow’n ohjaajana. Ortega on tunnettu musikaalien ohjaaja ja koreografi.

This Is It ei varsinaisesti ole henkilökuva Michael Jacksonista, vaan se muistuttaa enemmänkin konserttitaltiointia – siitäkin huolimatta että kyse on harjoituksista. Elokuva etenee kappale kappaleelta, ja välissä nähdään muusikoiden, tanssijoiden ja muiden show’n työntekijöiden kommentteja.

Jackson on itse luonnollisesti vahvasti läsnä. Häntä ei varsinaisesti haastatella, vaan hänen annetaan työskennellä rauhassa ja häntä kuvataan etäältä. Ortega suhtautuu Jacksoniin kunnioittavasti, puhuttelee välillä nimellä ”sir” ja nostaa hänet aivan kirjaimellisestikin jalustalle.

Elokuvasta ilmenee, että Jacksonilla oli vahva näkemys siitä, miltä hän halusi esiintymisissään kuulostaa ja näyttää. Ja sen hän myös kertoo yhteistyökumppaneilleen. Jackson on vaativa ja tietää asemansa, mutta silti hän vaikuttaa olleen kaikkea muuta kuin suhteellisuudentajunsa menettänyt kummajainen, jollaisena hänet on tiedotusvälineissä monesti kuvattu.

Jackson pitää kyllä aurinkolaseja jatkuvasti silmillään ja käyttäytyy kuin kuningas, mutta samalla hän suhtautuu show’n muihin esiintyjiin kohteliaasti ja ilman diivan elkeitä. Hän tietää olevansa show’n tähti mutta antaa muillekin mahdollisuuden näyttää kykynsä.

Jackson ei juuri laula harjoituksissa vaan sanoo monta kertaa säästävänsä ääntään. Sen sijaan hän tanssii paljon ja näyttää olevan fyysisesti erinomaisessa kunnossa. Tanssin ja musiikin lisäksi elokuvassa esitellään show’n näyttäviä lavarakennelmia ja siihen kuuluvia filmejä, kuten Thrilleriä varten kuvattu hautausmaajakso ja Smooth Criminaliin tehty gangsterielokuvan muunnos.

Michael Jacksonin kuolema vain 50-vuotiaana oli suuri tragedia. On surullista, että hänen konserttikiertueensa jäi toteutumatta, mutta This Is It tarjoaa kiinnostavan kulissien takaisen katsauksen siitä, miltä Jacksonin konsertti vuonna 2009 olisi näyttänyt. Se olisi ollut kaikkien aikojen show.


Aiheeseen liittyvät elokuvat