Midnight in Paris

24.8.2011 20:12
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26. elokuuta

Cannesin elokuvafestivaalien avajaiselokuvana nähty Midnight in Paris on toinen kerta kun newyorkilaisohjaaja Woody Allen kuvaa Euroopan kauneimmaksi väitetyssä kaupungissa. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui vuonna 1996 elokuvassa Kaikki sanovat I Love You. Pariisiin kotikaupunkinsa New Yorkin tavoin rakastunut Allen antaa kaupungille perinteiseen tapaansa pääroolin, jonka vaikutus näkyy suojaavan sateenvarjon tavoin elokuvan tarinan yllä ja pureutuu sen hahmojen sisimpään syvälle.

Midnight in Paris tarjoaa visuaalisten efektien myllerryksen sijaan vanhan ajan romantiikkaa. Se on taianomainen, fantasiaelementtejä rakastettavalla otteella hyväkseen käyttävä tarina itseään etsivistä ihmisistä Pariisissa.

Amerikkalainen käsikirjoittaja Gil (Owen Wilson) matkaa morsiamensa Inezin (Rachel McAdams) ja tämän vanhempien (Kurt Fuller ja Mimi Kennedy) mukana rakkauden kaupunkiin, mutta siinä missä muu joukko toimii stereotyyppisten amerikkalaisturistien tapaan, imaisee Pariisi kirjailijan urasta haaveilevan Gilin sisäänsä täysin.

Yöllisillä kävelyretkillään ympäri kaupunkia Gil joutuu vetäistyksi aikaan, jossa hän pääsee tapaamaan mm. suuren idolinsa Ernst Hemingwayn (Corey Stoll), amerikkalaisen kirjailijan ja taiteenkeräilijä Gertrude Steinin (Kathy Bates), taiteilija Salvador Dalin (Adrien Brody) sekä Picasson muusana toimineen sydämellisen Adrianan (Marion Cotillard). Itsensä uraputkessa hukanneelle Gilille tämä kaikki toimii herätyksenä, joka muistuttaa miestä siitä, mikä elämässä on tärkeää.

Kohta kahdeksankymppisen Allenin komediasuoni ei osoita ehtymisen merkkejä. Midnight in Paris on kevyintä Allenia pitkiin aikoihin. Se on kohottava hyvän mielen elokuva, jota kuvaa täydellisesti sana “hurmaava”.

Allenmaiseen tyyliin elokuva hyväilee kaupunkia kauniisti kameralla, rakastaen, ja tuo kaupungin valoineen, väreineen ja tunnelmineen aivan käden ulottuville. Midnight in Parisin jälkeen tuntuu kuin olisi itsekin astunut hetkeksi keskelle elokuvan taikuutta.

On varmasti suurelta osin ohjaajasta kiinni, millaisia suorituksia näyttelijästä voidaan saada irti. Hieman yksiulotteisista rooleistaan tunnettu Wilson nimittäin taipuu Allenin ohjaksissa itsensä elämän pyörteisiin hukanneen Gilin rooliin luontevasti. Oravanpyörästä pois hyppääminen vaatii uskallusta varsinkin silloin, kun lähipiiri on muutosta vastaan. Wilsonin hahmo elää tämän kasvun konkreettisesti ja uskottavasti, unohtamatta kuitenkaan hupaisia, keventäviä yksityiskohtia.

Kuokkavieraat-komedian jälkeen nyt toista kertaa Wilsonin kanssa yhdessä nähtävän McAdamsin esittämä morsian ja hänen perheensä puolestaan naurattavat kammottavan yksioikoisella ja stereotyyppisen amerikkalaisella käytöksellään. Historialliset hahmot ovat hulppean hauskoja ja varsinkin Brodyn esittämä Salvador Dali ilahduttaa äärimmäisyyksiin viedyllä ylinäyttelemisellä.

Pienessä sivuroolissa ystävällisenä matkaoppaana nähdään Ranskan presidentin puoliso Carla Bruni.

Päivi Laajalahti

Midnight in Paris – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa