Mission: Impossible – Ghost Protocol

GENRE , ENSI-ILTA 03.02.2012 TÄHDET

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten debytoinut, vanhaan televisiosarjaan perustuva Mission: Impossible on esimerkiksi James Bond -elokuviin verrattuna aina edustanut hieman toiminnallisempaa ja modernimpaa agenttiseikkailua, jossa apuvälineet sekä laitteet ovat kuitenkin myös tärkeässä osassa.

Menneinä vuosina hieman vaihtelevaa laatua edustaneen sarjan neljännen osan ohjaajaksi on valittu pienenä yllätyksenä Brad Bird, joka tunnetaan työstään animaation puolelta sellaisten elokuvien kuin Ihmeperhe ja Rottatouille sekä tv-sarja Simpsonien ohjaana. Mission: Impossible – Ghost Protocol on Birdin ensimmäinen elokuva, jossa valkokankaalla nähdään oikeita näyttelijöitä.

Kun Impossible Missions Force -organisaation agentti murhataan Budapestissa tämän yrittäessä hankkia tietoja Cobalt-koodinimellä tunnetusta terroristista, IMF:n agenteille Jane Carterille (Paula Patton) ja Benji Dunnille (Simon Pegg) annetaan tehtäväksi vapauttaa venäläisessä vankilassa virunut Ethan Hunt (Tom Cruise) selvittämään asiaa.

Asiat kuitenkin mutkistuvat, kun Hunt sekä IMF lavastetaan syyllisiksi terrori-iskuun, ja koko organisaatiota uhkaa lakkautus. Hunt, Carter, Dunn sekä Yhdysvaltain ministerin avustajana työskennellyt agentti William Brandt (Jeremy Renner) huomaavat olevansa viimeisiä IMF:n edustajia ja joutuvat ryhtymään peitehommiin puhdistaakseen maineensa sekä estääkseen Cobaltin (Michael Nyqvist) suunnittelema isku, joka toimisi lähtölaukauksena ydinsodalle.

Kuten sarjan aiemmissa elokuvissa Ghost Protocolissakin koko pääosan agenttitiimi on Cruisen roolia lukuunottamatta uusi, vaikka Simon Pegg nähtiin Benjinä sivuosassa jo Mission: Impossible III:ssa. Erityisesti tämän elokuvan tapauksessa uudet näyttelijät ovat pelkästään hyväksi; Cruise, Pegg, Patton sekä Renner toimivat erinomaisesti yhdessä. Varsinkin Pegg on oiva roolissaan ryhmän tietokoneasiantuntijana, hän tuo elokuvaan mainiota huumoria jäämättä pelkän koomisen apulaisen rooliin. Muutenkin elokuvaan on saatu sopivasti pilkettä silmäkulmaan niin dialogin, toiminnan kuin kekseliäitten teknisten apuvälineiden osalta.

Vaikka Cruise onkin sarjan päätähti, kaikilla päähenkilöillä on tarinassa tärkeä osa eikä kukaan jää toistensa pimentoon. Suomessa roolistaan kohuttu Samuli Edelmannkin hoitaa osansa mallikkaasti, hänellä on tarinan kannalta tärkeä rooli ja Edelmann pääsee esittelemään taitojaan muun muassa monissa toimintakohtauksissa päähenkilöitten kanssa.

Ghost Protocol tarjoaa maisemien puolesta sarjansa komeimpia näkymiä. Agentit reissavat tarinan aikana muun muassa Venäjällä, Arabiemiraateissa sekä Intiassa. Elokuvan visuaalisuuteen on muutenkin panostettu, esimerkiksi alkukrediitit nähdään näppärästi tehdyssä, alkukohtauksien yhteyteen laitetussa animaatiossa sarjan ikoniseksi muodostuneen tunnusävelen tietysti säestämänä. Elokuvan ääniraita on muutenkin laadukas, erinomaisen soundtrackin takana on muun muassa uusimmasta Star Trekista tuttu Michael Giacchino.

Brad Bird on kaiken kaikkiaan onnistunut ensimmäisessä live-tuotannossaan erittäin hyvin. Neljäs Mission: Impossible on mainio toimintaelokuva, joka sekoittaa onnistuneesti toimintaa, huumoria ja agenttijännäriä toimivaksi paketiksi.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat