Morbius

Marvel-elokuva kuolemansairaasta tiedemiehestä, joka tekee itsestään elävän vampyyrin etsiessään parannuskeinoa. Mukavan kompakti ja pienimuotoinen sarjakuvafilmatisointi sortuu vain välillä tavanomaisuuksiin. (Ikäraja K-16)

31.3.2022 18:08
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 01.04.2022

Biokemian tohtori Michael Morbius (Jared Leto) on kärsinyt harvinaisesta verisairaudesta jo pienestä pitäen. Hän tarvitsee peräti kolme päivittäistä verensiirtoa pysyäkseen hengissä ennen kuin varsinainen hoito joskus löytyy. Kun sitä ei ole löytynyt, hän kouluttautuu itse tutkimaan parannuskeinoa sairauteensa. Tutkimusta rahoittaa hänen kohtalotoverinsa Milo (Matt Smith), jolla ei pätäkästä ole puutetta, terveydestä niinkin.

Milon oikea nimi on Lucius, mutta Morbius oli lapsena pitkällisen sairaalahoidon aikana nimennyt vaihtuvat huonekaverinsa kaikki Miloksi, joten nimi jäi elämään. Molempien hoitavana lääkärinä toimi jo tuolloin Emil Nikols (Jared Harris), joka toimii Morbiuksen mentorina tämän siirryttyä tiedemaailman pariin. Morbius onnistuu kehittämään keinotekoisen veren, jonka avulla moni sairaus ja vamma voidaan parantaa. Keksintö on niin merkittävä, että Morbiukselle myönnetään Nobelin palkinto, josta hän kuitenkin kieltäytyy tutkimusparinsa ja mielitiettynsä tohtori Martine Bancroftin (Adria Arjona) suureksi hämmästykseksi.

Morbius ei tunnu millään löytävän sopivaa kombinaatiota, joka pelastaisi hänet itsensä sekä velihahmo Milon myös. Avuksi löytyy hyvin harvinainen lepakkolaji, joka ainoana elää pelkän veriravinnon turvin. Viimeinen vaihe tutkimuksessa on niin tulenarka ja jopa laiton, että laboratorio pitää siirtää rahtilaivaan ja suorittaa se kansainvälisellä merialueella. Koe tavallaan onnistuu, laivalla olevien palkkasoturien turmaksi. Käy nimittäin niin, että keinotekoinen vericocktail muuttaa Morbiuksen vampyyriksi. Tosin eläväksi sellaiseksi, joten päivänvalo tai valkosipuli eivät niin haittaa eloa. Mutta verta hän tarvitsee alati kiihtyvään tahtiin, eikä homma tahdo pysyä oikein hyppysissä.

Outoa tapausta ryhtyvät tutkimaan FBI-agentit, jotka päätyvät jahtaamaan Morbiusta, kun kaupungilta alkaa löytyä verettömiksi imettyjä ruumiita. Mutta tässä kohtaa yleisö, eli vain me tiedämme, että Milo on käynyt laboratoriossa hieman lääkitsemässä itseään lisäten kaupungin kuolleisuuslukija.

Morbius kuuluu Sonyn Hämähäkkimies-universumiin aivan kuten vuosina 2018 ja 2021 ilmestyneet Tom Hardyn mainiosti tähdittämät Venom-elokuvat. Kun Venomeissa oli mukaan ujutettu huumoria, ei Morbiuksesta sitä löydy.

Nimiosaan löytyi jo hyvin varhaisessa vaiheessa Jared Leto hänen tehtyään DC Comicsille Jokerin roolin Suicide Squad -elokuvassa (2016) juuri sopivalla vimmalla. Leto on kokenut ja varsin ilmeettömänäkin mukavan ilmaisukykyinen näyttelijä saaden anti-supersankari Morbiuksen hahmoon herkkyyttä ja näin katsojan sympatiat puolelleen.

Milon roolin tekevä britti Matt Smith tunnetaan kotimaassaan jopa instituutioksi tulleesta Doctor Who -tieteissarjasta sen yhdentenätoista tohtorina. Monet saattavat muistaa hänet The Crown -sarjan kahdelta ensimmäiseltä tuotantokaudelta prinssi Philipin roolista. Samasta sarjasta, samaan aikaan, löytyy myös tohtori Nikolsia esittävä takuuvarma Jared Harris kuningas Yrjö VI:nä.

Ohjaajan pallilta löytyy pohjoismaista laatua, Huddingen oma Daniel Espinosa, joka löi itsensä läpi Hollywoodiin Rahalla saa -trilogian ensimmäisellä osalla vuonna 2010. Kahta vuotta myöhemmin ensi-iltansa sai Denzel Washingtonin ja Ryan Reynoldsin voimin pätevä toimintaelokuva Turvatalo. Morbius on Espinosan neljäs Hollywood-elokuva, mutta lisää on ilmeisesti luvassa.

Alle kaksituntisena Morbius on mukava lisä muuten niin kovin pitkien sarjakuvafilmatisointien parissa. Sellaisena se on jopa pienimuotoinen, melkein kuin syvällinen kamarielokuva. Se pysyy mukavasti koossa ja näyttelijät täyttävät kaikki paikkansa. Suuria erikoistehostetaisteluita siinä ei ole, vaan elokuva keskittyy enemmän tarinankuljetukseen. Mukavaa vaihtelua sekin. Mutta tiettyä kliseisyyttä siinä silti on. Sitä tuskin voi tässä lajityypissä välttää.

Hannu Liekso

Morbius -elokuvan traileri

Lisää luettavaa