Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 2

GENRE ENSI-ILTA 18.11.2015 TÄHDET

Neljäs ja elokuvasarjan ainakin toistaiseksi päättävä Nälkäpeli-elokuva ei enää kerro pelistä, vaan nyt ollaan jo ihan oikeassa sodassa.

Vaikka Matkijanärhi, osa 2 sisältää kohtauksen, jossa toivotetaan tervetulleeksi 76. Nälkäpeliin, niin peli on tosiasiassa jäänyt taka-alalle, ja pelaajista on tullut sotilaita, jotka pukeutuvat armeijan univormuihin. Panemin valtakunnan kapina ja vallankumous on muuttunut urbaaniksi sodankäynniksi.

Kirjasarjan kolmas osa jaettiin kahteen elokuvaan, ja Matkijanärhi, osa 1 loppui suorastaan kesken. Matkijanärhi, osa 2 lähtee liikkeelle suoraan siitä, mihin edellinen osa jäi.

Katniss (Jennifer Lawrence) on liittyy eliittisotilaiden ryhmään, joka valmistautuu valtaamaan Capitolin. Mukana ryhmässä on Liam Hemsworthin esittämä Gale, josta näyttää viimeinkin tulevan Katnissin rakkauden kohde, etenkin kun Peeta (Josh Hutcherson) on aivopesty uskomaan, että Katniss on yhteiskunnan vihollinen. Kunnon kolmiodraamaa ei kuitenkaan pääse syntymään, sillä tärkeintä on eliminoida presidentti Snow (Donald Sutherland).

Nälkäpeli-elokuvasarja on alusta saakka ollut muutakin kuin pelkkää teini-ikäisille suunnattua viihteellistä tieteisfantasiaa. Tarinaan on sisällytetty nokkelaa poliittista satiiria, yhteiskunnallisia teemoja ja irvokkaita hahmoja.

Matkijanärhen toisessa osassa toimintaa on tullut lisää. Toimintakohtaukset muistuttavat paikoin videopeliä. Katniss ja kumppanit seikkailevat kaupunkimaisemissa ja tunneleissa kuin pelin eri tasoilla. Pelivaikutelmaa lisäävät nurkan takaa ilmestyvät pelottavat ansat ja verenhimoiset mutantit. Samantyyppisiä pelottavia hahmoja nähtiin muuten myös Francis Lawrencen aiemmassa ohjaustyössä I am Legend.

Toimintakohtaukset ovat parhaimmillaan upean näköisiä ja intensiivisiä, mutta videopelimäisyys ja keinotekoiselta näyttävät digiörkit vievät niiden tehoa.

Jennifer Lawrence on elokuvan sielu, kuten aiemmissakin osissa. Vaikka elokuvasarjaan on saatu hieno ja kokenut näyttelijäkaarti, johon kuuluvat muun muassa Woody Harrelson, Julianne Moore ja kesken kuvausten kuollut Philip Seymour Hoffman, niin näyttelijöistä parhaiten jää mieleen Lawrence, joka on kuin luotu Katnissin rooliin.

Stanley Tuccin ja Elizabeth Banksin aiemmista osista tutut herkulliset roolihahmot tuntuvat jäävän hyödyntämättä. Silti aikaa tuntuu riittävän vähemmän kiinnostaville juonikuvioille, ja välillä tarina suorastaan laahaa. Viimeinen puolituntinen onneksi pelastaa paljon. Elokuvassa tuntuu olevan useampiakin loppukohtauksia Taru sormusten herra -tyyliin, mutta niistä syntyy tyylikäs kokonaisuus.

Matkijanärhi, osa 2 ei yllä ensimmäisen osan tasolle, mutta on helppo todeta sen olevan elokuvasarjan toiseksi paras. Itse asiassa kaksi keskimmäistä osaa voisikin aivan hyvin jättää väliin ja hypätä ykkösosasta suoraan viimeiseen elokuvaan.

Matkijanärhi, osa 2 on niitä elokuvia, joille kolmiulotteisuus ei tuo lisäarvoa. 3D-lasit tuntuvat tummentavan katsomiskokemusta liikaa, ja kuvasta on vaikea saada välillä selvää. Perinteinen kaksiulotteinen kuva toimii varmasti paremmin.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat