Nälkäpeli – Vihan liekit

GENRE , , ENSI-ILTA 20.11.2013 TÄHDET

Kun Nälkäpelistä tuli yksi vuoden 2012 isoimmista hiteistä, elokuvateollisuus henkäisi helpotuksesta. Yhdysvalloissa se hävisi vain The Avengersille ja Dark Knight -trilogian huipennukselle, maailmanlaajuisestikin se oli vuoden kymppikärjessä. Kun Twilight-saagan päätösosakin jäi Yhdysvalloissa Nälkäpelin taakse, oli syytä kysyä, olisiko teinifantasiamarkkinoilla vihdoin ja viimein löytynyt rahasampokorvike Harry Pottereille ja Twilightille.

Ensimmäisen osan menestyksen jälkeen oli itsestään selvää, että myös jatko-osa olisi suosittu. Mutta pystyisikö Vihan liekit pitämään sarjan kiinnostavuuden yllä niin, että massat haluaisivat katsoa tarinaa jatkossakin? Onneksi vastaus on kyllä. Vihan liekit on sopiva toisinto ensimmäisestä osasta niille, jotka haluavat lisää samanlaista, mutta ei vedä alkuperäistä lokaan muillekaan, vaikka se usean kakkososan synti onkin.

Katniss ja Peeta ovat Pääkaupungin tiukalla otteella kasassa pitämän Panem-valtion sankareita voitettuaan kapinoinnin seurauksista varoittavan vuosittaisen Nälkäpelin. Kukin Panemin 12 sektorista lähettää kyseiseen peliin mies- ja naispuolisen pelaajan, ja kaikkialla näytettävä julma tosi-tv päättyy vasta, kun hengissä on enää yksi pelaaja.

Riskejä ottamalla peliä manipuloineet Katniss ja Peeta saivat aikaan sääntömuutoksen, jonka johdosta kumpikin säilytti henkensä. He tuntevat kuitenkin kotiin päästyäänkin olonsa ulkopuolisiksi, eivätkä vain siksi, että he nyt asuvat Nälkäpelin voittajille varatulla hienostoalueella köyhän sektorinsa hökkelien sijaan. Tappamista edellyttänyt peli ja oma kuoleman porteilla käyminen on nimittäin jättänyt rakastuneita näytelleisiin nuoriin pelaajiin traumansa.

Panemia tiukasti otteessaan pitävä presidentti on kuitenkin joutunut havaitsemaan, että Katnissin ja Peetan saama erikoiskohtelu on niskuroivilla vyöhykkeillä tulkittu myös keskushallinnon määräyksien uhmaamiseksi. Pelistä selvinneet voittajat eivät enää olekaan muistutuksia Pääkaupungin vallasta vaan symboleja toivosta. Niinpä Nälkäpelin 75-vuotisjuhlien kunniaksi julistetaan, että seuraavat kisaajat ovat aikaisempien pelien voittajia. Katniss ja Peeta joutuvat tappavalle areenalle jo toistamiseen.

Suzanne Collinsin kirjoihin perustuvan Nälkäpeli-saagan konsepti on erittäin toimiva. Julmalla viihteellä siirtokuntia kurissa pitävän valtarakennelman juonittelut ovat kiehtovia, ja siksi Vihan liekeissäkin kiinnostavinta on pitkä johdanto ennen itse pelin ja sen myötä elokuvan toiminnallisemman osan alkua. Sen jälkeen kaikki onkin hyvin pitkälti jo aikaisemman osan toistoa. Pelioperaattorien manipuloima tuli on muutettu usvaksi ja koirat apinoiksi, mutta käytännössä kuljetaan yksi yhteen entisiä polkuja.

Samalla tulevat jälleen esiin mielenkiintoisen laajemman konseptin käytännön tasolle siirron huteruus ja Collinsin tarinankuljetuksen kömpelyys. Psykologisen sodankäynnin aseeksi tarkoitettu manipuloitu peli esitetään jatkuvasti sen verran suorana, että fiksut ja filmaattiset pelaajat pystyvät toistuvasti osoittamaan mieltään ja täten ruokkimaan kapinamielialaa. Kahteen osaan jaettua tarinan päätöstä pohjustavaan lopetukseen vaaditaan sellainen määrä epäuskottavaa fysiikkaa, outoja mielenoikkuja ja täsmälleen oikeaan suuntaan kuljettavaa sattumanvaraista käytöstä, että epäuskon puuskia vastaan täytyy tietoisesti taistella.

Näistä syistä johtuen Vihan liekeille ei hyvällä omatunnolla voi suoda kolmea tähteä enempää, vaikka kyseessä onkin hyvin ensimmäisen osan tunnelmia jatkava, omillaankin viihdyttävä jatko-osa. Sen kantavia voimia ovat erinomaiset, elokuvan kahtiajakoiseen maailmaan sopivat näyttelijät, Jennifer Lawrence etunenässä Katnissina. Mikä parasta, Katnissa ja Peeta eivät ole sankareita siksi, että he ovat erinomaisia tappajia. Päinvastoin, he kavahtavat väkivaltaa kuten kuka tahansa normaali ihminen, mikä tekee fantasiatarinasta inhimillisen. Elementti tuo myös elokuvan kolmiodraamaan enemmän uskottavuutta kuin Twilightin väkinäisessä angstissa oli sekuntiakaan. Katnissin sydän sykkii Galelle (Liam Hemsworth), mutta trauma yhdistää hänet Peetaan (Josh Hutcherson), joka ymmärtää häntä enemmän kuin kukaan muu koskaan voi.

Siksi onkin hieman huolestuttavaa, että Vihan liekit päättyy kuvaan, jonka pitäisi olla Nälkäpeli-huipennusta odottamaan saava cliffhanger, mutta tuo lähinnä mieleen Twilight-saagan kahtia jaetun päätösosan puolivälin.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat