Nanny McPhee ja suuri pamaus

2.6.2010 17:21
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Järki ja tunteet -elokuvasta (Sense and Sensibility, 1995) käsikirjoitus-Oscarin saanut Emma Thompson kirjoitti Christianna Brandin kirjojen pohjalta vuonna 2005 ilmestyneen Nanny McPhee – satumainen lastenvahti -elokuvan. Hän esitti myös pääosaa synkeän oloisena mutta taikavoimaisena naisena, joka pistää leskeksi jääneen miehen kurittomat lapset ojennukseen ja pelastaa perheen hajoamiselta. Kirk Jonesin ohjaama sympaattinen koko perheen farssi jäi valitettavasti vaille ansaitsemaansa huomiota.

Nyt Thompson yrittää uudelleen, tällä kertaa lähinnä tv-sarjoja ja -elokuvia ohjanneen valkokangasensikertalaisen Susanna Whiten kanssa. Lopputulos on liian moneen suuntaan nykivä metelöivä sekamelska, joka on pettymys ensimmäisestä osasta pitäneille.

Tällä kertaa lastensa kanssa pulassa on Maggie Gyllenhaalin esittämä rouva Green, joka yrittää pitää yllä pientä maatilaa toisen maailmansodan aikaan, kun perheen isä (Ewan McGregor) on lähetetty rintamalle. Kaiken kukkuraksi Lontoosta saapuu sodan jaloista turhaan perheen lasten kaksi hemmoteltua serkkua. Nämä protestoivat kakkaiselle maaseudulle lähettämistä vastaan ja lietsovat Greenin lapsetkin avoimeen kapinaan. Äiti ei pysty pitämään kasassa perhettään ja työpaikkaansa, dementoituvan vanhan rouvan (Maggie Smith) sekatavarakauppaa. Ei ennen kuin salaperäiset äänet ennakoivat Nanny McPheen saapumista.

Tiukkanutturainen, isonenäinen ja syyläinen lastenhoitaja pistää taikatempuillaan lapset tuota pikaa kuriin, mutta perheidylliä varjostavat monet muutkin uhkat. Niiden myötä kerronta hajoaa. Edellisestä osasta tärkeät opetukset, kuten se, että kaikista toimista on seurauksia, joista on otettava vastuu, ja että asiat sujuvat paremmin yhteistyöllä kuin riidelleen, sivuutetaan nopeasti ja keskitytään pelivelkaisen veljen (Rhys Ifans) sivujuoneen tilan myymiseksi ja syrjähyppyyn Lontoon sodanjohtoon. Taustalla oleva mutta myös maatilalle ulottuva sota, 40-luvun brittimaaseudun lannalla kuorrutettu Viisikko-idylli, dementia, pelivelat ja niiden väkivaltainen periminen muodostavat lässyttävän kokonaisuuden, josta aikuinen ei nauti vaikka tottuisikin isojen ja tuttujen tähtien suomenkieliseen puheeseen. Jotkut kohtaukset, kuten vanhuudenhöperöä naista esittävän Maggie Smithin istuttaminen jauhokasoihin ja lehmänläjiin, ovat suorastaan kiusallisia. Liian monet juonenaiheet tekevät elokuvasta myös hieman liian pitkän meuskaamisesta pitäville lapsillekin. Muutama yksittäinen hetki nousee kuitenkin pienten porsaiden lailla lentoon, mikä pelastaa elokuvan aivan pohjamudista.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★

Nanny McPhee ja suuri pamaus. Nanny McPhee and the Big Bang. Iso-Britannia / Ranska / Yhdysvallat 2010 Ohjaus Susanna White Käsikirjoitus Emma Thompson, perustuu Christianna Brandin kirjoihin. Pääosissa Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Rhys Ifans, Maggie Smith, Eros Vlahos, Asa Butterfield. Genre Lasten. Ikäraja 7. Kesto 1 t 47 min. Ensi-ilta 4. 6.2010.


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa