Olen kuka haluat

GENRE ENSI-ILTA 06.09.2019 TÄHDET

Juliette Binoche loistaa Césarin arvoisesti traagisessa ranskalaisessa melodraamassa, joka pohtii sosiaalisen median uhkia ja mahdollisuuksia ihmissuhteiden avulla.

Ludo (Guillaume Gouix) dumppaa aivan yllättäen 50-vuotiaan Clairen (upea Juliette Binoche). Mitä tekee jokainen täysijärkinen aikuinen nainen, kun nuorempi rakastaja jättää hänet? Alkaa tietenkin esittää Facebookissa 25-vuotiasta kaunotarta, Claraa. Feikkiprofiilin avulla voi nimittäin vakoilla entisen miekkosen menemisiä ja tulemisia.

Alakuloinen ja masentuneen oloinen Claire löytää eräänä iltana 24-vuotiaan valokuvaajan, Ludon kaverin Alexin (François Civil), ottamia kuvia Facebookista ja tykkäilee niitä. Yllättäen Alex ottaa yhteyttä Claireen, tai siis Claraan, koska näin sosiaalinen media toimii. Alex kiinnostuu erilaisesta ja mystisestä Clarasta. Claire on taas otettu, kun nuori mies huomioi hänet niin herttaisella tavalla.

Hiljalleen välit alkavat lämmetä. Virtuaaliviestittely vaihtuu puhelinsoittoihin ja soitot johtavat puhelinseksiin. Rakastunut Alex tahtoisi tavata Claran. Claire ei tietenkään voi nuorukaista tavata, koska ei ole se nainen jota esittää. Yllättäen viattomalta tuntunut leikki muuttuu erittäin vakavaksi.

Camille Laurensin vuoden 2016 romaaniin perustuva koskettava melodraama on kerronnallisesti mestarillinen. Ohjaaja Safy Nebbou leikittelee muutamalla eri aikajanalla, jopa puhtaalla fantasialla, samalla kun Claire kertoo tarinaansa psykiatrilleen tohtori Bormansille (Nicole Garcia). Claire kuoritaan katsojan edessä kuin sipuli: kerros kerrokselta elokuva sukeltaa syvemmälle naisen mieleen. Mysteeriin koukuttuu, ja lopulta elokuva onnistuu myös yllättämään.

Parhaimmillaan elokuva on Binochen ja Garcian välisissä vuoropuheissa. Naiset leikittelevät erilaisilla ajatuksilla ja teemoilla, paljastavat elokuvan juonesta uusia käänteitä ja tekevät yhdessä yllättäviä oivalluksia. Elokuvassa pohditaan pintapuolisesti sosiaalisen median uhkia ja mahdollisuuksia, syvemmällä tasolla se on kuitenkin traaginen tarina ihmissuhteista ja hauraasta mielestä.

Siitä onkin jo hieman aikaa, kun olemme viimeksi päässeet todistamaan näin laadukasta ranskalaista elokuvaa. Eikä yllätä, jos Hollywood tekee elokuvasta englanninkielisen version lähivuosina. On kuitenkin vaikea veikata kuka uskaltaa astua Oscar-voittaja Binochen kenkiin.

 


YouTube video