Me ollaan parhaita!

GENRE , ENSI-ILTA 06.12.2013 TÄHDET

Eletään vuotta 1982 Tukholmassa. Nuoret ystävykset Bobo (Mira Barkhammer) ja Klara (Mira Grosin) käyvät koulua, hengaavat toistensa luona ja fanittavat punkrockia, vaikka kaikki väittävätkin musiikkilajin olevan jo kuollut. He eivät välitä muiden puheista tippaakaan, vaan leikkauttavat yhdessä radikaalit hiustyylit ja levittelevät äärimmäisiä poliittisia suuntauksiaan.

Eräänä iltapäivänä, kun poikabändi pitää liian kovaa meteliä koulussa, Bobo ja Klara päättävät perustaa oman yhtyeensä hiljentääkseen pojat. Miksipähän ei? Punkhan ei ole kuollut. Rummut paukkuvat ja anarkistisia jumpan vastaisia kappaleita soi.

Pian Bobo ja Klara kuitenkin huomaavat erään ongelman: he eivät tiedä mitään instrumenttien soitosta tai musiikista yleensä. Täten Hedvig (Liv LeMoyne), koulun musiikkinero ja musta lammas, astuu kuvioon. Epätodennäköinen ystävyys muodostuu ja yhdessä kolmikko todistaa kuinka kasvukivut, suosio ja suuretkin ongelmat eivät ole ylitsepääsemättömiä, kunhan heillä vain on toisensa.

Me ollaan parhaita! on Lukas Moodyssonin uusin elokuva, joka perustuu hänen vaimonsa Coco Moodyssonin omaelämäkerralliseen sarjakuvaan. Enää melankolisuuteen ei jurrata Fucking Åmålin (1998) tyyliin, vaan riemu, hauskuus ja hulvaton energia valloittavat ruudun. Teinit ovat kuitenkin vielä pääosassa, mikä takaa mutkia matkaan. Draamalla on oma roolinsa elokuvassa, ja Moodysson osaa hyödyntää sitä juuri oikean määrän. Kuten hän on itse kuvaillut, Me ollaan parhaita! on elokuva ystävyydestä ja selviytymisestä – ja punkista, joka koristaa elokuvan soundtrackia.
Elokuvan rennon ja luontaisen tunnelman vuoksi saattaa joskus jopa unohtaa, että on katsomassa leffaa. Siitä voi kiittää kuvaustyyliäkin, mutta kunnia kuuluu kyllä suurimmaksi osaksi nuorille näyttelijöille. Pääosan kolmikko lyöttäytyi niin hyvin yhteen, että monet kohtaukset ovat kokonaan improvisoituja. Mira Barkhammer, Mira Grosin ja Liv LeMoyne täydentävät toistensa persoonallisuuksia juuri oikealla tavalla: Barkhammer on ujo mutta herttainen; Grosin on ekstrovertti ja seikkailunhaluinen; LeMoyne on varovainen sekä järkevä. On vaikea uskoa, etteivät he ole tunteneet toisiaan jo ennestään.

Lukas Moodyssonin elokuva on mukaansatempaava ja kaiken puolin onnistunut taideteos. Yksinkertaisella ja aidontuntuisella tarinallaan sen tyttöjen välinen ystävyys nousee eturintamaan, ja millä tavalla! Nautinnollinen Me ollaan parhaita! tuo hymyn huulille, samalla kun muistuttaa yleisöä elämän katkerammista puolista.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat