One Piece Film: Red

Kaiken mahdollisen suositun manga- ja animesarjan 25-vuotisesta historiasta tunkeminen itsenäiseen seikkailuun turruttaa maallikon. J-poppiin kärsivällisesti suhtautuva katsoja voi silti nauttia visuaalisesta kekseliäisyydestä. (Ikäraja K-12)

19.1.2023 15:48
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 20.01.2023

One Piece alkoi vuonna 1997 fantasiamaailmaan sijoittuvana japanilaissarjakuvana, jonka päähenkilö on merirosvokuninkaaksi haluava kumivartaloinen Luffy-poika. Mangasta muodostui franchise, joka käsittää niin vuosikausia jatkuneen tv:n animaatiosarjan, joukon elokuvia kuin kaiken maailman erikoisohjelmia. One Piece Film: Red on peräti 15. siihen liittyvä, teatterilevityksen saanut elokuva.

Merirosvoilua Redissä ei juurikaan nähdä, sillä Luffy miehistöineen on saapunut musiikkisaaren jättimäiselle areenalle kuuntelemaan supersuositun Utan ensimmäistä, maailmanlaajuisesti myös striimattuna seurattavaa konserttia. Kuinka ollakaan, Utalla ja Luffylla on yhteistä menneisyyttä, joka houkuttelee lavalle pahat mielessä olevia tasoja. Konsertti on kuitenkin vain osa paljon suurempaa juonta, joka eskaloituessaan tietysti asettaa koko maailman tuhon partaalle.

Red on ollut valtava menestys niin Japanissa kuin muuallakin maailmassa. Itsenäisen tarinansa myötä se olisi voinut olla mainio tilaisuus vetää sisään kaltaisiani ummikkoja. Valitettavasti tilaisuus on hukattu, sillä elokuvaa varten kehitettyjen hahmojen ja käsitteiden lisäksi peliin on heitetty franchisen 25-vuotisen historian varrelta niin paljon hahmoja ja organisaatioita, joiden taustatarinat pitäisi tuntea, jotta kytkökset päähenkilöihin ja Redin tarinaan ymmärtäisi.

Ensikertalaisen kiinnostus yhdellä ominaisuudella määriteltyjen tai täysin persoonallisuutta vailla olevien hahmojen seikkailuun nollautuukin nopeasti täysin, mutta on vaikea kuvitella One Piece -fanienkaan voivan olla lopputulokseen tyytyväisiä. Suurin osa oletetusti tuttujen ja tärkeiden hahmojen näyttäytymisistä tuntuu itsetarkoituksellisilta piipahduksilta ja markkinointimielessä tehdyltä fanipalvelukselta.

Maallikolle paras tapa nauttia mekastuksesta on lähinnä luopua yrityksistä ymmärtää mitään. Turhaa se onkin, sillä perusjuoni on selkeä, mutta se ei kestä sekuntiakaan loogista ajattelua. Kuvaan vähän väliä ilmestyvät mielikuvitukselliset, käytännössä jokainen jotain supervoimaa hallitsevat hahmot kyllä puhuvat paljon, mutta tekevät kuitenkin kohta ihan jotain muuta. Vaikka animaatio on teknisesti halpaa tv-sarjaluokkaa, muotojen ja liikkeen mielikuvituksellisuus on kiehtovaa.

Puolet ajasta kuunnellaan Utan kokonaan laulamia kappaleita. Lauluilla tarinaa eteenpäin vievästä musikaalista ei silti ole kyse, vaan luritukset ovat tytön oma supervoima. Iso osa elokuvasta intoilevia lieneekin kriitiikittömien fanien ohella laulaja Adon faneja. Eikä siinä mitään, poppisbiisit eivät ehkä jää minuutiksikaan päähän, mutta läpikuunneltuina niissä ei ole mitään vikaa.

Jouni Vikman

One Piece Film: Red -elokuvan traileri

Lisää luettavaa