Päämääränä Cold Mountain

/ GENRE ENSI-ILTA 20.02.2004 TÄHDET

Mestarin kädenjälki näkyy väläyksittäin maalauksellisissa kuvissa ja huolellisesti rakennetuissa kohtauksissa. Tarina jättää sen sijaan kylmäksi.

Anthony Minghellan ohjaama Päämääränä Cold Mountain perustuu Charles Frazierin Pulitzer-palkittuun esikoisromaaniin. Pääosassa on kuumia nimiä kuten Jude Law, Nicole Kidman ja Renée Zellweger.

Minghellan läpimurto-ohjauksen Englantilaisen potilaan tavoin nytkin on käsittelyssä palkittu kirja, jossa on ison luokan draamaa, sotaa ja rakkautta. Tälläkin kertaa Oscar-ehdokkuuksia tuli reilusti, tosin tärkeimmät kategoriat menivät sivu suun.

Jude Law’n esittämä Inman on haavoittunut Yhdysvaltain sisällissodassa. Hän päättää lopettaa sodankäynnin omalta kohdaltaan ja lähteä paluumatkalle kotiin Cold Mountainiin. Siellä odottaa hänen rakastettunsa Ada (Kidman). Inman oli hädin tuskin ehtinyt tutustua juuri paikkakunnalle muuttaneeseen Adaan, kun sota tuli väliin.

Vaikka sodalla on Cold Mountainissa iso merkitys, se ei varsinaisesti ole sotaelokuva. Alussa on Sotamies Ryanin tyyliin suuri ja vaikuttava taistelukohtaus, mutta sen jälkeen sota jää taustalle.

Inmanin matka on eräänlainen muunnelma Odysseuksen kotiinpaluusta. Episodimaisissa kohtauksissa vastaan tulee erikoisia tyyppejä kuten lynkkaajia pakeneva pappi (Philip Seymour Hoffman), omituinen bordellinpitäjä (Giovanni Ribisi) ja kaunis sotaleski (Natalie Portman).

Adallakaan ei ole helppoa Inmanin paluuta odotellessa. Rovasti-isän (Donald Sutherland) poistuttua näyttämöltä kotitilan hoito jää yksin Adan harteille, eikä se ole helppoa maatöihin tottumattomalle. Lypsyjakkaran sijaan on tullut istuttua vain pianotuolilla. Lisäkiusana ovat yli-innokkaat kodinturvajoukot. Onnekseen Ada saa hyvän apulaisen rempseästä kulkurityttö Rubystä (Zellweger), jolla pysyy sekä talikko että haulikko kädessä.

Cold Mountainin tekijäjoukossa on Englantilaisesta potilaasta tuttuja Oscar-palkittuja ammattimiehiä, kuten kuvaaja John Seale, säveltäjä Gabriel Yared ja leikkaaja Walter Murch. Mutta vaikka perusasiat ja pienet yksityiskohdat ovatkin kunnossa ei Päämääränä Cold Mountain täysin vakuuta.

Minghellan mestarin kädenjälki näkyy väläyksittäin maalauksellisissa kuvissa ja huolellisesti rakennetuissa kohtauksissa, mutta se tärkein – eli itse tarina – ei tee mainittavaa vaikutusta.

Päämääränä Cold Mountain jättää katsojan kylmäksi. Valitettavasti Law ja Kidman eivät vakuuta lemmenparina. Onko se sähkö, kemia vai mikä mutta joka tapauksessa heidän väliltään se puuttuu. Tunnelmat ovat keinotekoisia. Ja siksi koko Inmanin pitkä matka kotiin tuntuu pitkäveteiseltä ja turhalta.

Jussi Huhtala