Percy Jackson Salamavaras: fantasiaa ja mytologiaa

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Harry Potter -ohjaaja Chris Columbuksen luotsaama nuortenkirjaan perustuva fantasiaseikkailu sijoittuu 2000-luvun Amerikkaan, jossa Kreikan jumalat ovat todellisia. Teini-ikäinen Percy Jackson (Logan Lerman) saa tietää olevansa Poseidon-jumalan poika. Häntä syytetään ylijumala Zeuksen vaarallisen Mestarisalama-aseen varastamisesta. Syytön Percy lähtee ystäviensä kanssa hurjalle matkalle estääkseen jumalten sodan, joka uhkaa koko maailmaa.

Sanalla sanoen juoni on siis pöljä. Koko elokuva on oikeastaan kiusallisen hölmö. Kreikan muinaiset jumalat on sijoitettu kömpelösti Pohjois-Amerikkaan. Helvetillinen tuonpuoleinen sijaitsee Hollywoodin syövereissä. Vitsi on yllätyksetön, mutta toisaalta ei olisi mikään ihme, jos kiiltokuvamaailman alla todella kytisi pahuuden pesäke. Olympoksen pääjumalat majailevat New Yorkin kuuluisassa Empire State Buildingissa. Miksi kreikkalaiset jumalat haluaisivat lymytä Yhdysvalloissa? Elokuva ei tarjoa tähän kysymykseen minkäänlaista loogista vastausta. Seikan selittää toki se, että alkuperäisteoksen kirjoittaja on amerikkalainen.

Kreikkalaisen mytologian yhdistäminen nykypäivään on kieltämättä kiehtova ajatus. Valitettavasti sitä ei ole nivottu elokuvan tarinaan kovin onnistuneesti. Jumalat ovat lähinnä tarpeettomia puupökkelöitä. Mytologia on tietysti seikkailun taustalla, mutta siihen perehdytään hyvin pintapuolisesti. Kasvutarinaksi heppoisesti naamioitu seikkailukaan ei ole erityisen kiinnostava tai merkityksellinen, koska paperinohuiden päähahmojen kohtalot ovat täysin yhdentekeviä.

Pääosanuorten näyttelijäsuorituksista ei jää mieleen mitään. Lukuun ottamatta Percyn parhaan ystävän Groverin (Brandon T. Jackson) rasittavan muka-hauskoja sutkautuksia, joita ei välttämättä haluaisi muistaa. Sivuroolissa sihisevä Uma Thurman sen sijaan tekee vaikutuksen. Medusa-pahista esittävä Thurman joko näyttelee naurettavan yliampuvasti tietoisesti tai pahemmassa tapauksessa hän oikeasti kuvittelee olevansa vakuuttava. Pierce Brosnan on sentään melko karismaattinen viisaana kentaurina, mutta halvannäköiset tietokone-ehosteet syövät hänen uskottavuuttaan. Ontuvat erikoistehosteet näyttävät lähinnä siltä, että kankea CGI-tekniikka olisi lainattu 90-luvun televisiosarjasta Herkules.

Essi Peltola

Tähdet: ★★
PERCY JACKSON SALAMAVARAS
PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS: THE LIGHTNING THIEF
YHDYSVALLAT / KANADA 2010
OHJAUS Chris Columbus
KÄSIKIRJOITUS Craig Titley, perustuu Rick Riordanin romaaniin
PÄÄOSISSA Logan Lerman, Kevin McKidd, Pierce Brosnan, Brandon T. Jackson, Uma Thurman, Sean Bean, Catherine Keener
GENRE Fantasia / seikkailu
IKÄRAJA 13
KESTO 2 t
ENSI-ILTA 12. helmikuuta