Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

GENRE , ENSI-ILTA 18. toukokuuta TÄHDET

Neljäs Pirates of the Caribbean vie kapteeni Jack Sparrow’n (Johnny Depp) vieraille vesille etsimään himoittua nuoruuden lähdettä. Lähteestä haaveilevat myös muut tahot ja lopulta kilpapurjehdukseen osallistuvat niin espanjalaiset kruunupäät kuin merten hirmuinen Mustaparta (Ian McShane) ja Sparrow’n vanha vihollinen, kapteeni Barbossa (Geoffrey Rush).

Vauhdikkaalla matkalla nähdään Mustaparran miehistössä toimivia zombeja sekä myös meren kaunottaria, viekottelevia merenneitoja. Merenneitojen lisäksi naiskauneutta mukaan tuo aikaisemmissa osissa nähdyn Elisabeth Swannin sijaan temperamenttinen Angelica (Penélope Cruz), jolla on yhteinen menneisyys Sparrow’n kanssa sekä läheinen yhteys Mustapartaan.

Vierailla vesillä pohjautuu löyhästi Tim Powersin samannimiseen fantasiaromaaniin ja on siitä johtuen hieman eri tyylinen kuin sarjan edelliset osat, kun katsojalle tuttuja hahmoja on sijoitettu romaanihahmojen tilalle.

Elokuvan on ohjannut edellisistä osista tutun Gore Verbinskin sijaan arvostettu Rob Marshall (Chicago), mutta hänen otteensa on hukassa ja tarina liukuu eteenpäin kaavamaisesti vailla yllätyksiä. Kunnon motiiveja hahmojen kilpailulle kohti lähdettä ei nähdä ja toiminnallisista miekkailukohtauksista puuttuu kunnon jännite. Eikä edes Sparrow’n ja Angelican tai toisaalla kirkasotsaisen lähestyssaarnaajan (Sam Claflin) ja kuulaan kauniin merenneidon (Astrid Berges-Frisbey) välille viritelty romantiikka oikein saa tuulta purjeisiinsa.

Tarina nojaa vahvasti Deppin luomaan, ihastuttavan monipuoliseen Sparrow’n hahmoon, joka on edelleen oma hauska itsensä, vaikka onkin hieman syvällistynyt. Mutta pelkkä hahmon karisma ei riitä, sillä tarinasta puuttuu se puhti, mikä nosti sarjan ykkösosan loistavien seikkailuelokuvien joukkoon. Usean eri osapuolen kesken käytävä kissa ja hiiri -leikki alkaa pidemmän päälle puuduttaa katsojaakin, sillä se ei näytä kiinnostavan elokuvan hahmojakaan.

Visuaaliselta kuvastoltaan Vierailla vesillä on sarjalle tyypillisesti kiehtovaa, mutta kolmiulotteisuus ei tuo elokuvaan mainittavasti lisäarvoa. Pari kertaa yleisön suuntaan huitaistu miekka ei riitä perustelemaan 3D:n käyttöä.

Huolimatta silmäkarkista, loistavista näyttelijöistä ja mielenkiintoisten hahmojen yhteensaattamisesta, Vierailla vesillä tuntuu laiskasti käsikirjoitetulta ja jännitteettömältä seikkailulta, jossa jopa Sparrow’n vitsit alkavat tuntua moneen kertaan käytetyltä pesuvedeltä.

Lopputekstit läpi katsoville elokuva tarjoaa vielä pienen makupalan.

Päivi Laajalahti

Tähdet: ★★

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat