Poliisit

9.11.2012 09:57
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.11.2012

Tyylistä riippumatta teattereihin satelee vuosittain joukko rikoselokuvia, joiden päähenkilöt ovat poliiseja. Käsivaralta kuvatun ”löydetyn materiaalin” käyttäminen tarinan kerronnassa on puolestaan muuttunut Blair Witch Projectin jälkeen jo hyvinkin normaaliksi ilmaisutavaksi erinäisten valtavirran kauhuelokuvien myötä.

Elokuvan Training Day käsikirjoittajana itselleen mainetta luoneen David Ayerin tuore ohjaustyö Poliisit yhdistää nämä kaksi elementtiä ja luo niistä yhdessä vaikuttavan ja usein hieman turhankin todentuntuisen kokonaisuuden. Tyyli sopii hiomattomuudessaan mainiosti uskottavalta tuntuvaan ja sopivan realistiseen tarinaan.

Los Angelesin eteläisiin kaupunginosiin sijoittuvassa toimintadraamassa Jake Gyllenhaal ja Michael Peña esittävät nuoria poliiseja Brian Tayloria ja Mike Zavalaa, jotka ajautuvat alueella päivystäessään kiperästä tilanteesta toiseen. Työnsä ohessa karmiviinkin löytöihin tottunut parivaljakko joutuu todistamaan aina vain kauheampia tilanteita, kun heidän teinsä risteää maan vaarallisimman huumekartellin kanssa. Parin kaikki teot tallentuvat samalla kameralle, jota he itse pitävät jatkuvasti mukanaan.

Gyllenhaalin ja Peñan roolisuoritukset ovat kiehtovaa katsottavaa. Kaksikko onnistuu vauhdikkaan ja väkivaltaisenkin arjen keskellä käymään läpi myös yksityiselämän ylä- ja alamäkiä aina täydellisen puolison löytymisestä ensimmäisen lapsen syntymään. Hahmojen välinen luottamus ja keskustelujen ajoittain aiheuttama vaivaantuneisuus säteilee valkokankaalta.

Ayerin tapa käyttää lähes ainoastaan käsivaralta kuvattua materiaalia tuntuu elokuvan alkupuolella hieman häiritsevältä, mutta tyyliin tottuu nopeasti elokuvan viedessä mukanaan. Alituisesti vinot kuvakulmat ja kuvan tärinä varsinkin nopeatahtisissa kohtauksissa sopii juoneen hyvin ja luo monin paikoin hektisen ja epävarman tunnelman.

Yllättävän pitkän ajanjakson käsittävä tarina vetää huomaamatta mukaansa. Vaikka osa tapahtumista on etukäteen arvattavissa, elokuvan toteutus on niin tasokasta ja intensiivistä, että jokainen kohtaus on nähtävä ennen kuin voi olla varma lopputuloksesta. Elokuvan huippuhetkien lähestyessä kasvava jännitys voi jopa saada katsojan kiemurtelemaan paikallaan.

Poliisit -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa