Pride and Glory

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Pride and Glory on juonensa puolesta ennalta arvattava, mutta pääosanäyttelijöiden loistavuuden takia varsin katsottava toimintadraama.

Pride and Glory kertoo newyorkilaisen poliisiperheen tarinan. Isä (Jon Voight) on pitkän uran poliisivoimissa tehnyt veteraani, joka on ylpeä pojistaan. Kun neljä poliisia kuolee epäilyksiä herättävässä ampumavälikohtauksessa, isä houkuttelee paperihommissa erään aiemman tapauksen johdosta pysytelleen poikansa Rayn (Edward Norton) takaisin kenttätyöhön selvittämään syyllisiä. Pian Raylle kuitenkin selviää, että joku poliisivoimien sisällä on mahdollisesti sekaantunut tapaukseen, ja purkautuvassa likaryöpyssä edes veli (Noah Emmerich) tai lanko (Colin Farrell) eivät jää epäilysten ulkopuolelle. Oman, jotenkin tutuntuntuisen mausteensa soppaan tuo syyllisiä ja kohuotsikoita metsästävä media.

Käsi pystyyn kaikilla, jotka eivät ole katsoneet jotain hyvin samankaltaista aiemmin. Mistään uusia uria kulkevasta kertomuksesta ei tällä kertaa ole kyse, mutta erinomaiset näyttelijät nostavat Pride and Gloryn varsin mukaansatempaavaksi, jopa laatudraamallisia hetkiä sisältäväksi elokuvakokemukseksi. Erityismaininnan ansaitsevat aina hyvä Norton ja muun muassa Kukkoilijat-elokuvassa vaikutuksen tehnyt Farrell.

Yli kaksituntisena Pride and Glory on hivenen liian pitkä aineksiinsa nähden, varsinkin kun elokuvan loppukaan ei tarjoa mitään tajunnanräjäyttävää tai edes hivenen poskea mäjäyttävää yllätystä, joka antaisi oikeutuksen puolentoista tunnin rajapyykin ylittämiselle. Mitä elokuvan opetuksiin tulee, niin ne ovat sitä tutun taattua ”paha saa ensin hynät ja sitten väkivaltaisen lopun, ja hyvä saa hyvän mielen” -laatua.

Ohjaaja Gavin O´Connor suoriutuu tehtävästään kunnialla, ja lajityypissään pätevä Pride and Glory antaa odottaa miehen tulevilta ohjaustöiltä paljonkin. Jos jotain kotiläksyä pitäisi määrätä, niin seuraavalla kerralla toisena käsikirjoittajanakin toiminut ohjaaja saisi yrittää sujauttaa tarinaan mukaan jotain hivenen omaperäisempää ainesta kuin mitä tässä elokuvassa on nähtävissä. Lautasella on siis tarjolla perushyvää Edward & Colin -burgerin ystäville.


Aiheeseen liittyvät elokuvat