Priscilla

Murskaavan tunnepitoinen ja vaikuttava kuvaus Priscilla Presleyn avioliitosta Elviksen kanssa on Sofia Coppolan parhaita elokuvia. (Ikäraja K-12)

14.2.2024 12:33
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 14.02.2024

Sofia Coppolan Priscilla sai maailmanensi-iltansa vuoden 2023 Venetsian elokuvajuhlilla, ja siinä nähdään hyvin eri versio Elviksestä kuin Baz Luhrmannin vuoden 2022 spektaakkelissa, jossa Austin Butler esitti rockin kuningasta.

Priscilla Presley on Coppolan elokuvan keskiössä, ja hän on ollut myös tuottamassa Coppolan elokuvaa, joka perustuu Priscilla Presleyn kirjaan Elvis and Me. Coppola on aina ollut erityisen kiinnostunut nuorten naisten sisäisestä elämästä, ja Priscilla onkin ensiluokkainen kuvaus ensimmäisestä rakkaudesta.

Cailee Spaenyn esittämä Priscilla tapaa sattumalta 14-vuotiaana huomattavasti vanhemman Elviksen vuonna 1959, kun tämä suorittaa asepalvelusta. Pariskunta rakastuu tulisesti ja Priscillan koko elämä pyörii pian Elviksen ympärillä. Kun Priscilla muuttaa Gracelandiin, Elvis ei enää olekaan ihan se satuprinssi mitä Priscilla odotti.

Coppola vangitsee ensirakkauden palon uskottavasti. Priscilla on niin rakastunut Elvikseen, ettei hän kykene näkemään mitään varoitusmerkkejä eikä kuuntele vanhempiensa varoituksia. Nuori tyttönen on myös niin otettu siitä, että maailman kuuluisin laulaja on huomannut hänet, että millään muulla ei ole enää merkitystä. Coppola kuitenkin kohtelee Priscillan tarinaa lämmöllä ja huolella.

On vaikea olla vertaamatta Coppolan elokuvaa Luhrmannin elokuvaan. Molemmat ovat selkeästi fiktiivisiä tarinoita, jotka korostavat eri asioita. Molemmista löytyy totuuden hippusia, mutta kumpaakaan elokuvaa ei kannata ottaa turhan tosissaan.

Jacob Elordi on huikea Elviksen roolissa. Jos Butler luotti Elviksen teatraalisuuteen, Elordin versio on hillitympi, mutta myös ajoittain hirviömäisempi. Tästä ei kannata suuttua; Coppola on kiinnostunut vain Priscillan omasta kokemuksesta ja miten Elviksen kaltaisen supertähden kanssa seurustelu vaikutti Priscillan elämään ja identiteettiin.

Spaeny on myös ilmiömäinen elokuvan pääosassa. Spaenyn roolisuoritus tasapainottelee Priscillan viattomuuden ja naiiviuden välillä. Kun Priscilla muuttaa Gracelandiin, Coppola kehystää Priscillan vain yhtenä Elviksen tavaroista. Elviksen ylenpalttisen kallis kartano on täytetty kalliilla tavaroilla, ja pian Elvis alkaakin muovata Priscillaa täydelliseksi vaimoksi. Elvis käskee Priscillaa pukeutumaan tiettyihin vaatteisiin ja meikkaamaan enemmän.

On helppo kuvitella Priscillan kertovan tarinan katkerasta naisesta, mutta Coppolan elokuva on tarina yksinäisyydestä. Kun Elvis katoaa kuvaamaan elokuvaa tai kiertueelle, Priscilla vaeltelee yksin Gracelandin pitkiä käytäviä. Elokuvasta on jätetty paljon pois, muun muassa Priscillan monet avioliiton ulkopuoliset suhteet, mutta fiktiivisenä tarinana yksinäisyydestä ja ensirakkaudesta Priscilla on erinomainen.

Maria Lättilä

Priscilla -elokuvan traileri

Lisää luettavaa